COACH JIMMY FLOYD BIJ ANTWERP FC OP DE BANK

WEEKEND-mazuroEr gaat geen zichzelf repeterende voetbalquiz voorbij zonder Jerrel ‘Jimmy Floyd’ Hasselbaink. Aan u om in de reacties hieronder als antwoord de geijkte vraag te stellen. Maar er is sinds kort een nieuwe potentiële quizvraag bij gekomen: ‘Wat is de overeenkomst tussen Jimmy Floyd Hasselbaink en Arie Haan?’ Het antwoord krijgt u van mij: Royal Antwerp Football Club. Bij de Belgen zelf beter bekend als Antwerp. JimmyFloydHasselnbaink1Want ja heus, Neerlands olijkste voetbalsnoetje wordt komend seizoen de nieuwe trainer van de oudste voetbalclub van Belgie. Nog steeds bespeler van het roemruchte Bosuilstadion. Bij de Belgen zelf beter bekend als Den Bosuil. En ook Arie begon zijn trainerscarrière, zij het met nog weinig bombarie, bij de Great Old.

Royal Antwerp FC, halverwege de jaren ’80 verantwoordelijk voor een van de meest memorabele ontknopingen van een voetbalwedstrijd. Door Ivo Victoria prachtig beschreven in het verhaal ‘Het Verraad van Vitosha’ in Hard Gras nr. 87. Een absolute aanrader. Royal Antwerp FC, de club waarbij destijds Hans-Peter Lehnhof – door mij ooit betiteld als Drafi Deutscher –  het loopwerk verrichtte voor de enigmatische Frans van Rooij, de flegmatiek fluwelen linkspoot uit Woensel. Royal Antwerp FC, inmiddels acterend op het tweede plan, maar thans in de ban van plan B: een terugkeer op het hoogste Belgische voetbalpodium. Driftig op zoek naar diamantjes, de stad schatplichtig, met alle gevolgen van dien. Deurwaarders wisselen de wacht met louche makelaars. Aartsrivaal Beerschot is reeds gesneuveld, maar zakenman Gunther Hofmans – wel of niet te verwarren met de ex-voetballer? – heeft conform de tijdgeest een consortium gecharterd en de redding lijkt nabij.

Naar verluidt is Hasselbaink meegekomen in het spoor van het consortium. Het roept herinneringen op aan de curieuze verschijning van Albert Ferrer bij Vitesse. Net als Jimmy Floyd niet gehandicapt door enige noemenswaardige kennis van en ervaring met het trainersvak. Hasselbaink heeft enige tijd meegedraaid in de trainersstaf van Nottingham Forrest, bij Steve McClaren onder meer. Sowieso al geen aanbeveling, maar that’s it. Het zal Co Adriaanse niet welgevallig zijn. Een goed paard is nog geen goede ruiter, aldus Co. Nu kun je je bij Jerrel zelfs afvragen of hij wel zo’n goed paard was. Opmerkelijk is nog een understatement voor diens voetbalcarrière, dat wel. Wie nog meer ging er, na een Nederlandse profperiode, terug naar de amateurs van Neerlandia/SLTO (nu FC Blauw-Wit), om daarna via Portugal nog effe te ballen bij clubjes als Leeds United, Atletico Madrid en Chelsea? O ja, ook nog Oranje, ik zou het bijna vergeten. Al hebben we gehoord dat Jimmy Floyd tijdens de rondo telkens uit zichzelf meteen al in het midden ging staan. Hij moest als spits ook een beetje mee leren terugverdedigen, toch?

ploegvanstadspandoekNee, Antwerps nieuwe oefenmeester stond nooit bekend als een technische en tactische hoogvlieger. De bal moest tegen het net, de kortste weg naar het doel. De ideale spitsentrainer, maar hoofdcoach? Och, wie weet gaat Jimmy ons verrassen. Gaat ie net zo’n curieuze trainersloopbaan opbouwen als zijn spelerscarrière. Arie Bombarie zie ik hem niet achterna gaan. Hoop ik. Want daar kraait nu geen haan meer naar. Maar eerlijk gezegd houd ik mijn liefhebbend voetbalhart vast. De voetbalfeitjesfetisjisten daarentegen likken hun vingers nu al weer af. Voor hen wás Hasselbainks (voetbal)leven al één grote schatkamer. En dat geldt eveneens voor de geschiedenis van de Antwerpse Bosuilen. Voor de ware voetballiefhebber zal het de grote vraag zijn hoe zich dit allemaal ontwikkelt. Voor de voetbalquizmasters is de op zijn minst merkwaardige aanstelling van Jimmy Floyd Hasselbaink als hoofdtrainer van Royal Antwerp FC echter koren op de molen. Die hebben nu eenmaal overal een antwoord op.

– de olijke snuit van Jimmy Floyd vonden we op http://www.guardian.co.uk/football

– de afbeelding van het Antwerp FC-spandoek komt van royal-antwerp-fc.50megs.com

Advertenties

5 Reacties op “COACH JIMMY FLOYD BIJ ANTWERP FC OP DE BANK

  1. Komtie dan he:
    Wie speelde, in de moderne tijd, nooit in de eredivisie maar wel in Oranje en heet niet Reekers, Lippens, Cruijff, Krul, Bruma of Hofkens?

  2. Als er over en met een liefhebbend voetbalhart wordt gesproken, kan ik natuurlijk niet achterwege blijven. Het verhaal van Ivo Victoria in Hard Gras heb ik ook met veel genoegen gelezen. Mooi ook zijn beschrijving van Franske van Rooij, de idd flegmatieke, maar ook veel te bleue blonde krullenbol. Gezegend met een oogstrelende balbehandeling en een ongekend fijne trap.

    Maar ben het met de schrijver eens dat Antwerp met Hasselbaink wel een erg grote sprong in het duister neemt. We gaan het wel volgen, zeker en vast!

  3. Overigens is sportief manager Gunther Hofmans wel degelijk de ex-speler van Germinal Ekeren, en tot 2jr geleden ook sportief directeur van aartsrivaal Beerschot. Gunther Hifmans is de schoonzoon van grote man in het Antwerpse voetbal: Jos Verhaegen. Zelf ex-eigenaar van Germinal Ekeren en Beerschot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s