HET VOETBALCIRCUS VAN MONACO

cardoso

cristiano_ronaldo

Honderd miljoen euro heeft Dimitri Rybolovlev klaarliggen om Cristiano Ronaldo te verleiden tot een transfer naar AS Monaco. Na João Moutinho, Ricardo Carvalho en Radamel Falcao wil de Russische grootverdiener nu de allergrootste voetbalvis binnenhengelen, om met Prinsendom Monaco weer een rol van betekenis te gaan spelen in het mondiale topvoetbal. Het werd ook een keer tijd, want na de Champions League Finale in 2004 gingen de Monegasken wel door een heel diep sportief dal. Suikeroom Rybolovlev lijkt vastbesloten de donkere tijden van Monaco spoedig te doen vergeten.

Het is natuurlijk niet nieuw dat voetbalclubs in handen komen van een sjeik, Rus of anderszins bovenmatig bemiddelde weldoener. Vaak zijn het clubs met een fanatieke achterban. Clubs als Paris St. Germain, Manchester City of Chelsea die, leunend op een rijk verleden en hunkerend naar nieuwe successen, hun toekomst in handen hebben gegeven van het grote geld. Menno Pot beschreef de fans van Chelsea in Amsterdam al mooi, toen in mei de Europa League werd gewonnen. Alsof “veel échte supporters, die ooit het oude Chelsea kenden, zelf óók een beetje een hekel aan Chelsea hebben gekregen. Die poenerigheid. Dat cynische, aartsnegatieve omschakelingsvoetbal.” Het is de tragiek van de trotse club die na magere jaren eindelijk weer successen mag begroeten, maar letterlijk en figuurlijk moet toegeven dat het een prijs kent. De prijs van miljarden oliedollars en de prijs van een eigen identiteit.

MonacoLouisIIVoor AS Monaco is het anders. Een grote roemruchte achterban kent de club niet, van de vijfendertigduizend inwoners van het Vorstendom heeft überhaupt maar een kwart de Franse nationaliteit. Geen kritische naar succes hunkerende fanschare, maar een belastingparadijs vol miljonairs. Voetbal International ging op bezoek in Monaco en tekende op dat Dimitri Rybolovlev in zijn nieuwe voetbalspeeltje vooral een attractie ziet. “Een weekendje Monaco met als afsluiter een voetbalwedstrijd waarin een aantal van de beste spelers ter wereld actief is.” Cristiano Ronaldo mag er dan wat moeite mee hebben altijd in de schaduw van Messi te spelen, verworden tot circusaap moet toch een weinig aanlokkelijk alternatief zijn.

Advertenties

3 Reacties op “HET VOETBALCIRCUS VAN MONACO

 1. Bij de plek Monaco past inderdaad beter een puissant rijk voetbalspeeltje dan een degradatiekandidaat in de derde divisie. Deze zien we door de vingers!

 2. Je staat nergens meer van versteld als het geld regeert.
  100 miljoen…daar kun je de hele eredivisie van kopen en dan krijg je de Jupiler League erbij cadeau.
  Ik schiet van verbazing uit mijn sloffen als ik lees dat een of ander mafkees zo met geld zwaait en de hele markt kapot maakt.
  Maar ja…….na hem staat er weer een op en die biedt 110 miljoen en zo gaan we door tot……vul maar in.
  Maar ik vind de commerciële voetballerij niet meer leuk.
  Als het om geld tegen geld gaat, hoef ik geen voetbal meer te zien.
  Dan haak ik helemaal af en met mij zeker velen.

  Monoaco gaat de rol overnemen van Madrid en Barcelona.
  Alleen Bayern kan in het kielzog blijven.
  Bayern heeft een hele flinke achterban die Monaco mist.
  Monaco mist iedere uitstraling maar is een mooi speeltje van een rijke Rus.
  Voor hoe lang?
  Alleen is het wel onrustbarend dat de lijst steeds langer wordt.
  Chelsea. Manchester City, Vitesse en nu Monaco.
  Ik gun de Monegasken geen succes in de nationale competitie en internationaal ook niet.
  En Ronaldo mag voor een jaar geblesseerd raken.

 3. Ach ja, een iPhone voor het klootjesvolk en een (Engelse) voetbalclub voor de echte rijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s