MVV, JE KUNT OOK OVERDRIJVEN MET JE FILOSOFIE

cardoso

Us MVV’ke is terug, we schreven het hier eerder al. Aan het begin van het voorjaar kon met trots geconstateerd worden dat de Sjengen na vele magere jaren weer meetelden in de Jupiler League. De titel lonkte zelfs even, maar een slechte competitieslot deed het team van René Trost naast de prijzen grijpen. Het doet de prestatie van Trost en zijn mannen tekort, want in Maastricht werd met minimale middelen een team neergezet dat met goed voetbal van iedereen kon winnen. “MVV heeft in tegenstelling tot veel Jupiler League-clubs een trainer met een echte voetbalfilosofie,” liet MVV-icoon Sef Vergoossen al weten, toen ik in maart De Geusselt bezocht.

MVV wallpaper 2

Een ‘voetbalfilosofie’, het is altijd een beetje een holle frase, maar in de Jupiler League komt het er volgens mij op neer dat je daadwerkelijk probeert een fatsoenlijk combinatiespel uit je team te halen, in plaats van te leunen op een paar topspelers die met een individuele actie iets kunnen forceren. Zeg maar het verschil tussen Frank de Boer en Martin Jol. Dat je er daar in de Jupiler League een hoop verkeerde aannames, ziekenhuisballen en onbegrepen steekpasses voor door de vingers moet zien, is kennelijk een hoop trainers al te veel gevraagd. In Maastricht echter niet, en dat valt te prijzen. Toch moest René Trost, de netjes uitgevoerde voetbalfilosofie van MVV ten spijt, eind dit seizoen het veld ruimen. Trost is inmiddels bij VVV onder de pannen, MVV nog op zoek.

Het vertrek van René Trost was geen verrassing. In Limburg wordt namelijk volop gefilosofeerd, zo ook door voorzitter Paul Rinkens. Volgens de Maastrichtse horeca-ondernemer kent een voetbaltrainer namelijk een houdbaarheidsdatum van maximaal drie jaar. In jaar 1 wordt er kennisgemaakt, in jaar 2 worden er stappen gezet en in jaar 3 wordt er geoogst. Ongeacht de oogst is het daarna onvermijdelijk dat er verzadiging optreedt en moet er dus een nieuwe filosoof worden gezocht. René Trost had in Maastricht de beschikking over een jonge, onervaren selectie die, mijns inziens, nog alleszins baat had gehad bij een duidelijke filosofie. Paul Rinkens blijft zijn levensbeschouwing echter trouw en dus moet de MVV-selectie opnieuw in de schoolbanken. Het is de vraag of Leroy Labylle, Nathan Rutjes en Malcolm Esajas zoveel hedendaagse denkers wel aankunnen.

Advertenties

5 Reacties op “MVV, JE KUNT OOK OVERDRIJVEN MET JE FILOSOFIE

  1. Over de filosofie van Rinkens kun je lang en breed discussieëren, maar het is vreemd dat hier de indruk wordt gewekt dat Trost niet mocht blijven vanwege de filosofie van Rinkens, terwijl Trost zelf zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Sterker nog; MVV wilde hem graag behouden voor de club. Overigens is Esajas inmiddels al vertrokken naar ADO en is het zeer onwaarschijnlijk dat Labylle volgend jaar nog bij MVV speelt…

  2. Sjengen is sinds een paar weken niet meer het juiste woord. De commercie is er de oorzaak van dan het juiste woord “zjengen” is verworden tot “sjengen”. Onder andere door volks (de lui) zanger Frans Theunisz “Sjeng aon de geng”. Althans zo maak ik het als import Maastrichtenaar op in de lokale gezet.

  3. Esajas kon er in elk geval niet tegen. Die is snel naar ADO Den Haag vertrokken!

  4. Gevlucht voor al dat retorisch geweld in Zuid-Limburg 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s