DE SELFPASS VAN FRANCIS BACON

mrvoetblahNog een dikke week en dan is het zover. Een heus voetbalexperiment met spelregelvernieuwing. Dit vindt vanzelfsprekend niet plaats onder de vlag van FIFA, UEFA of KNVB, want zij zijn verstrengeld in een kluwen van macht, status, bureaucratie en conservatisme. We zullen jullie echter niet vermoeien met de Kafkaëske karikaturen van de vermoeiende vergaderbejaarden van de International Football Association Board, omdat de levenslust van onze lezers hoog in ons vaandel staat. De conclusie is bovendien simpel en helder: uit die hoek gaat het niet komen. Dus laten we van onderaf beginnen: met gelijkgestemden en vanuit de praktijk.

Avant_Garde_LOGO_07Op zaterdag 29 juni organiseren we daarom de eerste editie van de Avant Garde Cup. Met scheidsrechters uit het voetbal, die ondersteund worden door ervaren toparbiters uit het hockey. Met tijdstraffen uit naam der rechtvaardigheid; met doorlopend wisselen voor de verdieping van het trainersvak en met intrappen om die malle ingooi te vervangen. Maar fore en foremost met de introductie van de selfpass ter verbetering van eigenlijk alles dat het voetbal heden ten dage frustreert. En wel hierom.

Voetballers zijn altijd bezig met eigenbelang. Dus als je ze wilt veranderen, moet je daarop interveniëren. Als een speler na een overtreding direct mag doordribbelen, zullen tegenstanders hun protesten richting scheidsrechter weldra staken als het slachtoffer er onderwijl met de bal aan de voet vandoor gaat. Laatstgenoemde zal dan ook vaker vlug opstaan en minder vaak gaan rollebollen. Wordt het spel hierdoor daadwerkelijk sneller? Wordt dit het einde van de wonderbaarlijke waterzakgenezing? Neemt het gezeur tegen de scheidsrechter(s) daadwerkelijk af? We weten het niet zeker, maar we kunnen er alleen achter komen door het experimenteel te toetsen.

Of, zoals Francis Bacon, de grondlegger van de Moderne Wetenschap het treffender verwoordde: ‘Je moet de leeuw bij de staart grijpen om zijn ware aard te leren kennen.’

Advertenties

5 Reacties op “DE SELFPASS VAN FRANCIS BACON

  1. De bacon snap ik. De eggs komen dan van het gezegde ‘je kunt geen ommeletje bakken zonder een eitje te breken’?

  2. Pingback: RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: Overview |

  3. Pingback: RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: Unieke beelden, media, uitslag enquête en groepsdiscussie |

  4. Pingback: AVANT GARDE CUP: Resultaten | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s