PERSBERICHT | De Avant Garde Cup

Avant_Garde_LOGO_07Aanstaande zaterdag organiseren wij samen met voetbalvereniging DVVA de Avant Garde Cup: ‘een experiment met spelregelvernieuwing om de voetbalsport te verbeteren’. Het bijbehorende persbericht vindt u na de lees verder… en als aangehechte tekst. Doe er uw voordeel mee.

PERSBERICHT ‘AVANT GARDE CUP’

PERSBERICHT ‘AVANT GARDE CUP’ 

‘De Avant Garde Cup is een experiment met spelregelvernieuwing om de voetbalsport te verbeteren’

Op zaterdag 29 juni organiseert het jubilerende weblog Voetblah een experiment rondom de vraag wat  spelregelvernieuwing kan bijdragen om het voetbal leuker, eerlijker en aantrekkelijker te maken. De achtergrond van het experiment wordt gevormd door de recente geweldsincidenten op de amateurvelden, de buitenspelblunders in de Champions League en de wekelijkse boetedoening van scheidsrechters op tv. Tijdens het toernooi om de Avant Garde Cup wordt een vijftal spelregels aangepast op het gebied van spelhervattingen, wisselbeleid en strafmaten. De wedstrijden worden geleid door een duo: een voetbal- en een hockeyscheidsrechter.  Direct na afloop wordt met de aanvoerders, trainers, scheidsrechters en publiek geëvalueerd onder leiding van presentator Bas van Veenendaal (Eredivisie Live). Hierbij wordt gebruik gemaakt van video analyse.

Achtergrond
De voetballerij is een conservatieve wereld. Terwijl het spel en de omstandigheden zijn veranderd, blijft vernieuwing van de spelregels al decennia uit. De FIFA heeft het voetbal in een ijzeren greep en onderneemt geen enkele poging om de sport verder te ontwikkelen. Vanwege de steeds extremer wordende voorbeelden van onrecht, geweld en gezeur tijdens wedstrijden in het amateur- en profvoetbal vonden Voetblah en DVVA het tijd voor een experiment. Het kan sneller, het kan eerlijker en vooral veel leuker.

De selfpass en andere spelregels
Een groot deel van de aangepaste regels is afkomstig uit de hockeysport. De meest veelbelovende wijziging is de introductie van de selfpass. Dit houdt in dat spelers na een overtreding niet hoeven te passen naar een ander, maar zelf mogen beginnen met dribbelen. Wordt het spel hierdoor sneller? Neemt het gezeur tegen de scheidsrechter af, omdat de tegenstander ondertussen doorgaat? Wordt dit het einde van de wonderbaarlijke waterzakgenezing? We weten het niet. De effecten zijn vast voor een deel onvoorzien. Maar wat je niet test, zul je nooit weten.

Het toernooi
Het jubilerende weblog Voetblah en voetbalvereniging DVVA zijn de initiatiefnemers van de Avant Garde Cup.  Drie deelnemende clubs (Noordwijk, Swift en DVVA) spelen drie onderlinge wedstrijden van 45 minuten. Spelers, trainers, scheidsrechters en publiek worden vooraf geïnformeerd over de spelregels en gevraagd om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om hun sport te beleven. Daarnaast worden ook representanten uit de supporterswereld, sportmedia en KNVB uitgenodigd om hun visie te geven. Dit krijgt gestalte tijdens de evaluatie die onder leiding staat van Bas van Veenendaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verse wedstrijdbeelden, op het toernooi gemaakt door FC Video Analyse.

Over Voetblah
Voetblah vormt sinds 2008 met columnisten als Menno Pot (Nu.nl), Sjoerd Mossou (AD) en blogs als FootballCulture, Catenaccio en In De Hekken de tegendraadse onderstroom van het voetbaljournaille. Hierbij hanteert zij de uitgangspunten kritisch, knipogend en opiniërend. Voetblah steunt de anti-commerciële geluiden van de Against Modern Football-beweging, maar is juist voor vernieuwing in de conservatieve voetballerij. Bovendien koestert zij de puurheid van het amateurvoetbal in stad en dorp. Aangezien de scribentenselectie van Voetblah bestaat uit actieve voetballers, ontstaan de onderwerpen op het veld, in de kleedkamer of in de kantine.

Alle info over achtergrond, programma en partners vindt u op de website.

Advertenties

Een Reactie op “PERSBERICHT | De Avant Garde Cup

  1. Pingback: RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: Unieke beelden, media, uitslag enquête en groepsdiscussie |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s