BALLENOPDEBERG – FC Wageningen revisited

mazuroDe ene keer het Groot Dictee der Nederlandse Voetbaltaal, komende zaterdag samen met en bij DVVA de Avant Garde Cup in het teken van spelregelvernieuwing en straks weer tegen de berg op om de klok even terug te zetten, maar ook om de Wageningse Berg en de club weer nieuw leven in te blazen. Voetblah kortom, van alle markten thuis. Waarvan akte.

WAGENINGEN – 26 april 1992. Een groen-witte supportersstoet trekt zingend naar boven, de Wageningse Berg op. Onwetend dat dit de laatste wedstrijd van FC Wageningen zal zijn, juichen duizenden kelen vanaf de tribunes als hun club de reus NAC met 2-1 verslaat. Precies een maand en een dag later wordt de Wageningse voetbalclub failliet verklaard.

Aldus luidt de aanhef van een verhaal op dit memorabele weblog, fcwblogse.nl, dat de geschiedenis van het helaas teloorgegane, roemruchte FC Wageningen in geuren en groen-witte kleuren weergeeft. Neemt u vooral de moeite om dit weblog te bekijken en laaft u zich aan de schitterende foto’s, prachtige filmpjes, gedenkwaardige verhalen en interviews. Het is toch al opvallend hoeveel materiaal er op internet nog te vinden is over de voormalige Bergbewoners. Het leeft nog volop, het rouwproces is nog steeds niet verwerkt, maar het is ook koren op de nostalgische voetbalmolen. Misschien wel meer dan waar dan ook. De Onneembare Vesting heeft in nagenoeg ieder gerijpt voetbalbrein een tastbare herinnering nagelaten.

AfbeeldingIn november 2012 organiseerden wij met vrijwel dezelfde groep IndenbanvanAbe en voelden aan den lijve de emoties bij De Roodbroeken van het eveneens ter ziele gegane FC Haarlem. Wij hebben zo’n vermoeden dat dit straks op vrijdag 13 september minstens zo heftig zal zijn wanneer wij het evenement BallenopdeBerg presenteren op de Wageningse Berg, met in grote lijnen dezelfde ingrediënten. De voorbereiding is nog te pril om alle activiteiten en namen prijs te kunnen geven, maar u kunt wel verzekerd zijn van het optreden van een team met oud-Wageningenspelers. Met hun tegenstanders zijn we nog in onderhandeling. Ook de titanenstrijd tussen het zeer pretentieus zelfbenoemde Royal Dutch Press-team van het journaille versus Blogbroeders United zal een reprise krijgen. De wedstrijden zullen in de namiddag plaatsvinden met aansluitend een gevarieerd avondvullend programma. Maar rekent u erop dat wij onze uiterste best zullen doen om een in velerlei, maar vooral nostalgisch opzicht zo aanlokkelijk mogelijk deelnemersveld bijeen te schrapen.

Bert van Geffen 10792_650596048287177_867513842_nFC Wageningen, stuntploeg bij uitstek, maar meestal thuis. Op De Berg dus, voor menige club een onneembare vesting. Maar wat te denken van het huzarenstukje tegen en bij PSV voor de beker? Met 1 – 6 leed PSV de nog steeds grootste thuisnederlaag ooit. Of het spookdoelpunt van Willy van der Kuijlen op De Berg? In een wedstrijd die werd geleid door good old Jan Keizer, die 13 september wederom een parmantige presentatie zal geven. De wedstrijd ook van een subliem keepende Bert van Geffen (zie foto), een van die vele Vrienden van FC Wageningen waarmee wij nu voor dit evenement allerprettigst samenwerken. FC Wageningen, cultclub met een keur aan cultvoetballers en reeds bij het leven legendarische voetbalnamen. Waarbij opvalt hoe vaak men opereerde in de naam des H(eren) Hazelhekke, Hoekema, (Van) Halst, Haar, Hamberg, Hildebrand. Natuurlijk de Bergbewoners Bram Braam, Bish, Blotenberg(!), Budding, Bleijenberg en de (Van) Brakels. En we kunnen natuurlijk onmogelijk heen om Jan Oosterhuis, Kees Quint, Rob McDonald, de Dickies Schneider en Schoenaker en last but not least de Van de Weerds met wijlen Charlie als Wageningens voetballer van de eeuw. En dan zal ik ongetwijfeld menige coryfee nog onvermeld hebben gelaten.

AfbeeldingEr valt nog zó veel over FC Wageningen te vertellen en te laten zien, iets wat we ook zeker niet na zullen laten. De open Facebook-pagina en een eigen @ballenopdeberg-Twitteraccount zijn in aantocht. Via initiatiefnemer @kentudezenog, @Voetblah, @GogmeUnited, @deafbeelding en @struisvanhuis zullen er nog talloze berichten verschijnen over deze retrovoetbalhappening. En onze Vrienden van Stadion de Wageningse Berg zijn nu nog even in the-morning-afterglow van de gospelnight, maar zullen ongetwijfeld ook volop aandacht aan BallenopdeBerg gaan besteden. Aan COPA Football kun je het wel overlaten om de heren voetballers in retroperspectief aan te kleden.

– de prachtige foto’s van De Berg en Bert van Geffen zijn gemaakt door onze huisfotograaf Marco Magielse van de website http://www.deslagvelden.nl/

– het kiekje van het wedstrijdboekje is van eigen makelij

Advertenties

4 Reacties op “BALLENOPDEBERG – FC Wageningen revisited

  1. Mijn Wageningen anekdote: Een trainer van mij heeft een blauwe maandag bij de selectie van Wageningen gezeten. Voornamelijk gezeten. Toen hij een dag na een avondje flink stappen weer op de bank moest plaatsnemen sloeg het noodlot toe. Hij is daar zittend in slaap gedommeld. Gelukkig hoefde hij niet in te vallen.

  2. Namen & Rugnummers Karrel! 🙂

  3. It wasn’t me. Hahaha. Ik ben ook geen trainer geweest Karrel.
    Dát is ’n apart vak, hoor!
    Gelukkig ken(de) ik de bank trouwens niet zo goed 😉

  4. Pingback: Programma - Groundhop.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s