RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: De dood van de ingooi

mrvoetblahAvant_Garde_LOGO_07De ingooi werd in het voetbal geïntroduceerd als onderdeel van de zogenoemde Sheffield Rules, eigenlijk de eerste serieuze voorloper van de huidige FIFA-regels. In deze tijd werd het ‘vrij mogen vangen’ (!) van de bal juist afgeschaft, waardoor  het koppen van de bal haar intrede in de voetbalsport deed. Inderdaad, dit is lang geleden. Zo rond 1857.  En sindsdien is er eigenlijk vrij weinig veranderd.

Ondanks het feit dat het met twee handen vastpakken en gooien van de bal fundamenteel in tegenspraak lijkt met het wezen van de voetbalsport, doen we het dus al anderhalve eeuw. En ondanks het feit dat de ingooi op geen enkele wijze bijdraagt aan het spel. Integendeel. Spelers en trainers melden dat een ingooi vaker balverlies dan balbezit oplevert. Scheidsrechters  zeggen last te hebben van het geduw en getrek langs de zijlijn en werkelijk niemand in het publiek zit te wachten op drie ingooien over en weer, kort achter elkaar, ergens rond de middellijn. Kortom, de ingooi is een misplaatst, ergerlijk, overbodig aspect van onze sport.

Door de introductie van een kick-in/dribble-in behoort deze praktijk in één klap tot het verleden. Het voetbalspel wordt daardoor eleganter en doet haar naam meer eer aan. Een wedstrijd kan sneller worden voortgezet en de bal zal veel vaker in het bezit blijven van de beoogde partij. Hierdoor verdwijnen de stoeipartijen tussen verdedigers en aanvallers als sneeuw voor de zon en wordt het spel simpelweg een stuk leuker om naar te kijken. Bovendien bleek de afschaffing van de ingooi tijdens de Avant Garde Cup ook nog eens geruisloos te verlopen. Daar waar andere wijzigingen wat onnatuurlijk aanvoelden, werd het vervangend duo van kick-in en dribble-in vrij rap geïnternaliseerd en geadopteerd in het repertoire van de spelers.

Zijn er dan helemaal geen kanttekeningen of kinderziektes? Jawel. De participanten vreesden dat de kick-in de kans op lelijk Stoke City-voetbal kan vergroten. En ze kwamen er achter dat de niet-buitenspelregel bij een uitbal niet meer opgaat. Maar deze praktische beren kunnen met een eenvoudige set sub-regels worden omzeild.  Bovendien wegen ze totaal niet op tegen de enorme voordelen van de vernieuwing voor eigenlijk alle betrokkenen. Toch, meneer Blatter?

Advertenties

2 Reacties op “RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: De dood van de ingooi

  1. Erik Pieters hebben ze bij Stoke City speciaal aangetrokken omdat ie z’n eigen ruiten heeft ingegooid. 😉

  2. Pingback: RESULTATEN AVANT GARDE CUP 2013: Unieke beelden, media, uitslag enquête en groepsdiscussie |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s