GEEF KLEUR AAN DE TECHNISCH DIRECTEUR

cardoso

De technisch directeur heeft in het voetbal een beetje het imago van de leraar. Als je het echt niet meer weet, dan kun je altijd nog technisch directeur worden. Minder afbreukrisico, lekker onder de radar en vooral vrolijk bepalen waar het geld naartoe moet. Niet verrassend waren het mannen als Mark Wotte en Foeke Booy die al snel inzagen dat ze beter een plaats op de bank konden inruilen voor een warme stoel in de VIP-lounge. Foeke Booy geeft zichzelf echter dit seizoen nog een herkansing om het eggie, terwijl Mark Wotte heeft besloten nog meer afstand tot het voetbalveld te nemen. En wat te denken van Leonardo, die na een mislukte trainerscarrière er nu ook in slaagt er als td een puinhoop van te maken? Nee, de technisch directeur is op geen enkele manier de belangrijkste baan in de voetbalwereld.

Niettemin zijn heren als Martin van Geel, Marcel Brands, en in mindere mate Marc Overmars, er de afgelopen jaren vrij goed in geslaagd het vak technisch directeur heel serieus te nemen. De filosofie was volgens mij dat het transferbeleid beter bij een td ondergebracht zou kunnen worden, omdat deze minder dan de trainer een passant is. Van Geel en Brandts hebben echter laten zien dat clubhoppen ook prima als td kan en dus direct het ongelijk van de filosofie bewezen. Nee, de technisch directeur is op geen enkele manier de belangrijkste baan in de voetbalwereld. 

En juist daarom is het zo jammer te vernemen dat Vitesse onlangs heeft besloten om Ted van Leeuwen van de hand te doen en de zich immer serieus nemende Mohammed Allach als nieuwe td aan te stellen. Ted van Leeuwen is zich bij uitstek bewust van het verantwoordelijke en het immer belangwekkende ambt van technisch directeur. In een organisatie waar je als de ‘persoonlijk adviseur’ van de voorzitter geacht wordt met een koffer geld naar Georgië te rijden, is zoveel zelfbewustzijn onmisbaar. Ted van Leeuwen wist feilloos aan te tonen hoe groot de rol van een technisch directeur kan én moet zijn. Het is een blijk van zelfreflectie die maar weinig td’s zich eigen hebben kunnen maken. Daarom aan alle clubs in Nederland de oproep: geef Ted van Leeuwen onmiddellijk een baan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s