ORANJELEEUWINNEN: CLOWNS EN CLICHÉS

publieksspelerIn een zomer zonder grote eindronde is er (te) veel aandacht voor eindronden van kleinere Oranje-elftallen. Onder de slogan Ons Oranje propagandeert en suggereert de KNVB één grote familie te zijn; meer dan alleen een vertegenwoordigend elftal met multimiljonairs. Er was ruimschoots aandacht voor het toernooi waarbij de jonge miljonairs faalden en op dit moment vindt het EK voor vrouwen plaats. Vooral bij die laatste twee elftallen wil de bond graag laten zien dat de spelers en speelsters zo lekker benaderbaar zijn. Beetje zoals wielrenners, maar dan op het voetbalveld. Gevolg: enorm veel aandacht van de media.

Dus worden de wedstrijden live uitgezonden door de serieuze sportzenders. Toch krijg ik het gevoel dat ze, meer dan de A-internationals, opdraven bij programma’s in de categorie Zappsport. Als mediapartner van de bond heeft 538 het voorrecht om de spelers en speelsters ’s ochtends een paar jolige vragen te stellen. Dus hoorden we Leroy Fer en Georginio Wijnaldum het Wilhelmus zingen met een brakke ochtendstem. En ook Daphne Koster deed het. Want de dames hebben er, geheel begrijpelijk, veel voor over om hun sport te promoten.

Vrouwenvoetbal is een verrijking voor de sport. De sfeer wordt leuker en beter door de aanwezigheid van zowel vrouwen als mannen. Mannen lijken toch wat rustiger te worden met vrouwen in de buurt. Terwijl vrouwen juist wat onrustiger worden met mannen in de buurt, bij mijn club althans. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend, dat is moeilijk te ontkennen. Leeuwinnen zijn geen Leeuwen. Ze willen zich onderscheiden en proberen zo ver mogelijk van die platte, verwende miljonairs te blijven. Zou je denken. Dus geen clichés á la Heitinga na afloop en al helemaal niet de clown uithangen bij Edwin Evers. Helaas. Terwijl het juist goed zou zijn wanneer de vrouwen de sport zouden verrijken met iets eigens, iets waardoor voetbal nog leuker wordt. Want we mogen en kunnen misschien niet vergelijken met de mannen – voorlopig zorgen de dames er zelf voor dat het wel gebeurt.

Dennis laat zich dollen door Pipo op http://www.flickr.com/photos/27453474@N02/5543913243/

Advertenties

4 Reacties op “ORANJELEEUWINNEN: CLOWNS EN CLICHÉS

 1. Vrouwenvoetbal is niet langer lachwekkend.
  Het niveau is de laatste jaren flink omhoog gegaan.
  Het zijn echte wedstrijden.
  Nederland-Duitsland was zeker aardig terwijl de nederlaag tegen Noorwegen jammer was.
  Bij Nederland staan een aantal vrouwen die er echt kijk op hebben.
  Keepster Geurtsen is geen slechte.
  Koster met al haar routine is een zeer nuttige verdedigster.
  Melis, die de kost verdient, in Zweden valt me tegen.
  Maar ik kijk wel alle wedstrijden.

 2. Pingback: AC MILAN KEN NIET WINNEN VAN HET CLICHÉ |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s