ALLE BALLEN OP MONGOLIË

catalaanMongolië zal de maand juni afsluiten met een 186ste plek op FIFA’s wereldranglijst. Dat is 21 plaatsen boven de nummer laatst: Turks and Caicos Islands, dat de last van rode lantaarn echter kan delen met Buthan en San Marino. Bij hen gedrieën prijkt er nul punten op het scorebord. Ter vergelijking: Mongolië komt tot een duizelingwekkend aantal van 49 punten. Een goede journalist  zou nu onderzoeken of de kwalificatiewedstrijden waarin deze landen hun punten kunnen behalen wel evenredig zwaar zijn. Een bevestiging van de hypothese dat San Marino het lastiger heeft om een puntje te pakken dan de rest ligt voor de hand. Ik volsta hier met de conclusie: het is gewoon allemaal bagger.

naadam-mongoliaMaar dat is niet het punt. In een land (Mongolië) waarin je de heldenstatus verwerft door van twee meter een blokje van een schavotje te kaatsen (m.b.v. een weggeschoten steentje tussen middelvinger en duim) of een perfecte vertolking van de adelaarshups (een geëvolueerde versie van onze vogeltjesdans) ten uitvoer te brengen, is voetbal iets waarvan men zich net zo weinig aantrekt als het verbod op rijden onder invloed. Als prediker van het voetbalevangelie zul je dus van goeden huize moeten komen om voetbal er op de kaart te zetten.

Ik ben er echter van overtuigd dat het kan. Pelé bezocht ooit Nederland en zag in alle weilanden potentiële voetbalvelden verscholen. Ik kan u vertellen, op wat heuvels en een stukje woestijn na, is Mongolië één groot voetbalveld. Uitgestrekt groen-steppe-landschap ligt uitnodigend te wachten om eens anders benut te worden dan doorgaans. Vier doelpalen, vrolijk rondrennende jongeren en een bal. Een hele verademing ten opzichte van de yakstront en geitenpis die het nu continue te verduren krijgt. ww-M-yaksHet voetbalgenot ligt er voor het grijpen. Nu nog een toerist vinden – ik heb er een maandje terug helaas niet aan gedacht – die het meenemen van een goede voetbal de opoffering van ruimte in zijn backpack waard vindt. Plezier verzekerd!

– De adelaarsdans ziet u uitgevoerd als onderdeel van een worstelwedstrijd, gevonden op www.festivalpig.com

– Het idyllische plaatje van grazende yaks komt van www.pahof.de

Advertenties

4 Reacties op “ALLE BALLEN OP MONGOLIË

 1. Rivaldo heeft is een keer op voetbalmissie geweest bij FC Bunyodkor in Mongolië. Ik heb het vermoeden dat dat voornamelijk om zijn eigen portemonnee ging, maar het is een begin 🙂
  http://www.eurasianet.org/node/63308

 2. Zou me wat zijn! ‘Voetblah helpt Mongolië op weg naar het WK 2018’. Met natuurlijk Leo Beenhakker als bondscoach. Het allerlaatste klusje voordat ie met een diepe zucht zijn voetballeven uitblaast.
  Mooi stukkie!

 3. HET IS SLAP IN DE VOETBALJOURNALISTIEK.
  IK wil graag lezen maar er valt bar weinig te lezen en ook Voetblah maakt zich daar schuldig aan.
  Vakantiemoeheid of echt op vakantie/geen goede alternatieven.
  In ieder geval kan ik geen passende reactie bedenken over voetbal in Mongolië.
  Dan kun je ook kiezen voor Sierra Leone.
  IK had in deze komkommertijden verwacht dat de aankopen van PSV en Ajax werden belicht.
  Kijk, dat doet Voetbal International goed en daar kunnen jullie van leren Hein….tenminste als je op dit hoog niveau nog wilt leren.

 4. Wij zijn geen Voetbal International en willen dat ook niet zijn, beste Toon. En daarbij, het is toch ook komkommertijd voor vaste reflectanten zoals jij? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s