HET ZWIJGEN VAN MESSI NADER VERKLAARD

GASTPOST-timnijhof
Ons zomerrooster loopt ten einde, vanaf komende maandag krijgt u weer uw dagelijkse portie Voetblah voorgeschoteld. Op de valreep presenteren wij nog een gastcolumn, geschreven door Tim Nijhof. Geboren en getogen in Twente en schrijvend voor het onafhankelijke opinieweekblad ‘de Roskam’. Wie kent het niet. Tim ziet zelfs nog het mooie in Frank ‘Wat een narigheid’ Kramer en maakt binnenkort zijn rentree in de selectie van FC Berghuizen uit Oldenzaal. Een echte, actieve liefhebber dus, geheel in de geest van Voetblah.

Jonge Messi 1910_messi_articleLionel Messi, die de meest sinistere verdedigers in verlegenheid kan brengen door alleen maar zijn linkerneusvleugel te bewegen, wordt zelf al verlegen wanneer hij een krop sla moet afrekenen bij de groenteman. Het is een erfenis uit zijn eerste levensjaren, die de kleine nummer tien van Barcelona doorbracht in het bagagerek van een stiltecoupé. Iedere voetbalfan weet dit.

Messi kwam ter wereld in Rosario, de grootste plaats van de Argentijnse provincie Santa Fe. Hij werd geboren tijdens een wedstrijd van Rosario Central. Hij viel in dat duel in en schreef in blessuretijd het winnende doelpunt op zijn naam. Op nuljarige leeftijd vestigde de superster in wording zijn eerste records: hij werd om te beginnen de allereerste zuigeling die aantrad én scoorde in een profvoetbalwedstrijd.

Dat was nog niet alles. Baby Messi werd na afloop voor de camera gesleurd. Dat hij nog niet kon praten, vormde geen beletsel. Het volk smachtte naar een reactie van de nieuwste sensatie van het mondiale voetbal. voetbalbabyTerwijl een radeloze journalist zijn vragen op hem afvuurde, gaf Messi geen krimp. De vragensteller probeerde de jeugdige vedette gedurende een half uur wanhopig een reactie te ontlokken, trok gekke bekken, haalde een rammelaar tevoorschijn, maar de voetballer was niet te vermurwen. Het was en bleef muisstil.

De journalist werd tot grote hilariteit van het ademloos toekijkende publiek in overspannen toestand afgevoerd. Zo veroverde Messi reeds bij zijn eerste mediaoptreden de harten van de fans. Het interview dat hij gaf, is de geschiedenis ingegaan als het stilste tv-gesprek ooit. En was het tweede record dat hij op zijn naam schreef.

Naar aanleiding hiervan tekende de jonge spruit zijn eerste sponsorcontract (nooit eerder vertoond op die leeftijd, record nummer drie), bij een esoterisch bedrijf dat ervan overtuigd was dat achter het zwijgen van de baby een diepere betekenis schuilging. Die stormachtige entree vormde de opmaat voor een glanzende carrière. Vele jaren, cups, bokalen en duizelingwekkende records later is er weinig veranderd.

lionel_messi4Nog steeds zwijgt Messi in alle talen. Het gerucht gaat dat hij inmiddels zijn eerste woordjes aan het volk heeft geschonken, maar wat hij precies heeft gezegd kan geen van de getuigen zich meer herinneren. Niemand neemt hem dat kwalijk. Als Messi spreekt, stift hij. Als de spelmaker van La Albiceleste zijn mond opendoet, slalomt hij langs drie verdedigers. Zijn commentaar is een schot in de kruising. Na zoveel geweld past slechts stilte.

– de afbeelding van het krantenartikel haalden we van http://nlbarca.files.wordpress.com

– de baby met voetbalspeen leenden we – hopelijk met permissie – van onze vrienden van het ongeëvenaarde http://www.footballculture.com

– Lionel met microfoon en de hand in het haar komt van http://cdn.malaysiandigest.com

Advertenties

2 Reacties op “HET ZWIJGEN VAN MESSI NADER VERKLAARD

 1. Messi is gepast verlegen.
  Ik heb afgelopen week het boek over Messi van Luca….een Italiaanse schrijver gelezen.
  Als je dat verhaal leest dan begrijp je waarom hij niet zoveel zegt.
  Die types zijn er gelukkig.
  Er zijn te veel voetballers die van alles roepen maar helemaal niet presteren.
  Hadden we maar meer spelers als Messi met hun karakter.
  Dat is een openbaring voor de voetbalsport.
  Die jongen heeft respect voor zijn collega’s en voor zijn familie.
  Zijn familie is belangrijk.
  Daar voelt hij zich thuis.
  Het woord voeren/de microfoon hanteren….daar moet je niet bij Lionel Messi zijn.
  In het openbaar verschijnen bij een prijsuitreiking van bv De gouden bal…..dat is niets voor hem.
  Zijn speech is altijd heel kort.
  Hij neemt liever een strafschop voor 100.000 supporters in Nou Camp dan dat hij een speech houdt.
  Toch hoeft dat geen probleem te zijn.
  Hij moet gewoon een assertiviteitstraining houden of iets doen met een sociale vaardigheidstraining.
  in het Nederlands kan ik die hem wel geven/in het Spaans wordt anders.
  Maar hij moet zijn voeten laten spreken en niet zijn mond…gek he?

 2. Als ekte liefhebber kun je Messi niet presenteren als kind van Rosario Central. Boehoe. Alsof Van Persie in het shirt van Ajax is geboren… Leo is leproso, een raszuiver kind van Newell’s Old Boys.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s