DE BESTE LELIJKE VOETBALLERS OOIT: Paul Scholes

mazuroTijd voor een nieuwe rubriek. ‘De Beste Lelijke Voetballers Ooit’. Of, zo u wilt, ‘De Lelijkste Beste Voetballers Ooit’. De lelijkheid hoeft ‘m niet per se in het uiterlijk te zitten, al is het natuurlijk wel een pre. Maar je hebt ook lelijke voetballers die best te pruimen zijn buiten de witte kalklijnen. Die echter, zodra ze de edele voetbalsport gaan beoefenen, een kwelling zijn voor het oog. Niet zelden zijn het defenders like Penders. Mijn eerste kandidaat scoorde zowel binnen als buiten het (gezichts)veld hoog op de ladder van onooglijkheid. Een iel, rossig onderdeurtje. Een kapsel dat immuun is voor föhn en foam. Een lichaampje dat spot met alle moderne voetbalwetten die krachtige fysiek voorschrijven. Een bewegingspatroon waar je geen kunstzinnig filmpje van maakt met een mooi muziekje eronder. In alle opzichten is Paul Scholes zo iemand waarvan je zegt: “Het ziet er niet uit.”

Paul Scholes player_photo_14681Je vraagt je af hoe zo’n typische Engelse kostschooljongen zich in hemelsnaam staande wist te houden tussen de Beckhams, de Ronaldo‘s, de (ook lelijk, maar niet best) Ferdinands. Glamourboys, nachtclubhoppers, vechtersbazen. In alles de volstrekte tegenpolen van Mister Nobody Paul Scholes. Het jongetje dat altijd wordt gepest. Het notoire slachtoffer van bijdehante medespelers, het gemakkelijke doelwit van ‘geinige gup Gijp’-voetbalhumor. Als je er zó niet uitziet, dan moet je wel erg goed kunnen voetballen, wil je niet worden weggehoond binnen de van glitter en glamour vergeven voetbalwereld. Zo goed als Paul Scholes dus. Hoe oppervlakkig, ijdel en egocentrisch de doorsnee-medespeler ook is, hij (h)erkent altijd echte voetbalklasse en -kwaliteit.

Het oog wil ook wat en daarom wordt Scholesy misschien wel ten onrechte niet gerekend tot de beste voetballers ooit. Hij deed niets voor de show. Tijdens zijn testimonial in 2011 wilde hij geen cadeautjes, maar scoorde ‘gewoon’ op scholesiaanse wijze met een vlijmend afstandsschot. Zijn comeback ging gepaard met de nodige scepsis, ook van mij, maar hij slaagde erin om evenzo franjeloos als grandioos terug te keren. Nog steeds ogend als the boy next door. Als het lelijke eendje dat zich in het geheel niet bekommert om de schijnwereld waarin hij zijns ondanks verkeert. De oer-Mancunian zal niet in één adem worden genoemd met Pelé, Cruijff, Maradona en Messi. Die waren niet lelijk genoeg. Maar misschien is Paul Scholes wél de beste lelijke voetballer ooit. Zegt u het maar.

Advertenties

Een Reactie op “DE BESTE LELIJKE VOETBALLERS OOIT: Paul Scholes

 1. Maar er zijn toch qua uiterlijk nog lelijkere spelers te benoemen.
  VInnie Jones zag er toch helemaal niet uit.
  En vele jaren terug toen er nog niet naar het uiterlijk van een speler werd gekeken hadden we in de Nederlandse competitie ook een paar mooie exemplaren.
  Denk aan Rinus Israel/Theo Laseroms en Piet Romeijn.
  Dat waren moeders mooisten ook niet.
  Maar je kunt niet allemaal Ronaldo’s in je team hebben.
  Scholes was als voetballer helemaal niet bezig met zijn uiterlijk.
  Dani bijvoorbeeld wel…haar netjes in model voor de wedstrijd.
  Die voetbalde en zag er uit alsof hij zo uit Escape kwam.
  Dat zie je toch bij spelers uit de Italiaanse en Spaanse competities.
  De dressmen en fotomodellen lopen niet rond in d Premier league en in de Schotse competitie.
  Maar de vraag is of je wedstrijden wint met je uiterlijk.
  Voor de dames op de tribune is het een mooie bijkomstigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s