WORDT BAKKALI AISSATI 2.0?

WEEKEND-mazuroPSV heeft iets met AC Milan, zoals PSV ook iets heeft met kwieke Marokkaantjes. Ga maar na. Al sinds jaar en dag stuiten de Eindhovenaren om de haverklap op de rood-zwarte Milanisti en het laatste decennium spelen in Marokko made mannetjes, al dan niet in Nederland of België geboren, daarin een opmerkelijke rol. Marokkaantjes, mannetjes, het lijkt VI-TV wel, het is echter geenszins badinerend bedoeld. Zou niet durven zelfs. Maar we kunnen er nu eenmaal niet omheen. Tijdens al die meestal memorabele CL-duels waren het jonge honden als Afellay, Bakkal en Aissati die furore maakten. Men heeft nu de mond vol van het jeugdige PSV-elftal, maar destijds ging het nog zoals het hoort. Talentjes rustig brengen in een goed draaiend, ervaren team. Oké, ik hoor het u al zeggen, toen kon men zich dat nog veroorloven, maar toch.

Afellay, Bakkal, Aissati fa9e44f1-9bad-4dde-b598-54de0f236b85_1186149079838-OPSTELLING1Daarbij is de voornoemde drie-eenheid van Marokkaanse origine niet het allerbeste bewijs van deze stelling. Geen van drieën heeft zijn belofte geheel ingelost, al heeft Bakkal het met zijn (on)mogelijkheden nog helemaal niet zo slecht gedaan. Niet voor niets maakt Otman ook de meest evenwichtige indruk van het tribale trio. Moeten we dan ook het ergste vrezen voor de nieuwe ster aan het Marokkaanse firmament, Zakaria Bakkali? Of heeft deze inzake evenwichtigheid zijn naam mee, met een i erachter? Gekoppeld aan een surplus aan talent, plus ook nog eens Belgische, dus minder hard- en diknekkige roots? Zoals ik ook de indruk heb dat een Chadli het op een of andere manier wél gaat maken. Ik geef toe, een ietwat bedenkelijk antropologische, stigmatiserende benadering, maar ik heb zo het gevoel dat de Belgisch-Marokkaanse match voetbaltechnisch gesproken een betere is dan de Nederlands-Marokkaanse combinatie. Iets met tegenpolen en dubbelop, in die trant.

Niettemin is het een interessante vraagstelling waarom er zich steeds zoveel Marokkaanse voetbaltalenten aandienen, terwijl er daarentegen zo weinig echt geslaagde, ervaren Marokkaanse voetballers zijn. De beste die ik heb gezien was Musthapha Hadji, maar ook hij speelde nooit in de echte top. Van de huidige generatie speelt alleen Marouane Chamakh bij een topclub, Arsenal, doch die is inmiddels alweer verhuurd aan Crystal Palace. Een luttele greep uit een groot arsenaal: Boussoufa, El Hamdaoui, Assaïdi, het bekende verhaal. Te lastig of te vroeg vertrokken voor de poen. Al moet gezegd dat wat dat laatste betreft de Marokkaanse voetballer geen uitzondering vormt.

Bakkali 302027_heroaMaar hoe moet dat nu met Zakaria Bakkali? Die wellicht ook op zijn 17e gaat ballen tegen AC Milan. Net als Ismaïl Aissati. Hij lijkt me, Belgische banden ten spijt, minder bleu dan Aissati destijds, die eerder op een Belg leek toen. Het gaat allemaal wel erg snel met Zakaria. Zó snel, dat hij het zelf, zo rap als-ie is, nauwelijks bij kan benen. Waartoe het ook leidt, voorbeelden te over hoe je het beter niet kunt aanpakken. Neemt Zakaria Bakkali dát ter harte, dan kan hij wel eens de eerste, echt geslaagde Marokkaanse topvoetballer worden. Mede dankzij Voetblah. Graag gedaan.

Ps. Helaas hebben we tot dusver de beelden van het legendarische interview met de bleue Ibi & Isi uit 2005 niet kunnen vinden. We houden ons aanbevolen.

– de foto met het tribale trio komt van http://www.psv.nl
Zakaria haalden we van u.goal.com

Advertenties

5 Reacties op “WORDT BAKKALI AISSATI 2.0?

 1. De beste voetballer met Marokkaanse roots op dit moment is Fellaini. De enige die immer een basisplaats heeft in een van de 4 grote competities, en daar ook nog eens strijd voor Europees voetbal. Chamakh speelt nauwelijks (mede door blessures?) bij Arsenal, dus dan kun je wel bij een topclub zitten, de absolute top ben je dan niet. Zie Cuenca en vele anderen.

  Over Bakkali. Als we veel van deze jongen willen zien en horen, moet hij niet gek gemaakt worden. Maar zie, hij heeft een paar goede wedstrijden gespeeld, en iedereen (niet enkel de media) heeft zijn mening paraat. In Amerika zeggen ze dan zoiets als: ‘If i could get a nickle for everytime a footballplayer played well 5 matches in a row…’

  Laten we nu als publiek 2 dingen doen:
  1) Genieten van de mooie dingen die hij NU doet
  2) Rustig afwachten of hij dit niveau 15 jaar vast kan houden

 2. Verstandige woorden koningskeeper! Fellaini heb ik hier al eens eerder behandeld en dan vooral zijn ouwe heer.

  PAPPA FELLAINI http://wp.me/piB3G-2NK

  Pappa Bakkali schijnt eveneens een bekende persoon te zijn op De Herdgang en omstreken, maar daar hoor/lees ik positieve verhalen over. Da’s in elk geval een pre voor Zakaria.

 3. Klein foutje in het artikel. Chamakh is geen verdediger maar spits. Al had hij bij Arsenal wel een moyenne van een verdediger haha. Tevens is hij net verhuurd aan Crystal Palace.

 4. Bakkali is nu al heel goed voor een 17-jarige maar of hij dit niveau ook vasthoudt tegen AC MIlan.
  Het is koffiedik kijken.
  Je moet dit gastje niet vergelijken met ander Marokkaanse spelers.
  Bakkali gaat zich ontwikkelen, hij is gedreven en krijgt alle steun.
  Maar hij speelt beslist mindere wedstrijden tegen unfaire tegenstanders.
  Het zijn biet allemaal Michael Breuers van NEC die hij passeert alsof er een lantaarnpaal staat.
  Hij zal nog heel veel tegen komen op zijn pad.
  Is Bakkali ook mentaal sterk?
  Wat mag je verwachten van een 17-jarige?
  Maar nu moet hij vooral genieten en wij als supporters ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s