IK VREES VOOR EXCELSIOR

allardOnlangs was ik weer eens op Woudestein. Niet om een potje voetbal te kijken, maar om een oude vriend te bezoeken. We hadden het over de club, het verleden, de toekomst. En al pratende kwamen we erachter dat Excelsior allang geen club meer is. Tenminste niet eentje waarmee je je als supporter verbonden voelt. Daarvoor heb je namelijk een identiteit nodig. Iets waarmee mensen zich kunnen associëren. Bijvoorbeeld spelers die bij de club passen. Spelers waarmee mensen zich kunnen identificeren.  We probeerden een typische Excelsior-speler te omschrijven. Inderdaad, die bestaat niet (meer). Ooit hadden we Frans Struis, de Abe van den Ban van Excelsior. Jacques ‘Sjaak’ Roggeveen misschien. Die wordt in oktober 72 jaar.

22769Een dergelijke constatering is de doodsteek voor een club. Want wat moet je potentiële sponsors vertellen? Wat is hun perspectief? Dat misschien de nieuwe Van Persie of El Hamdaoui op het veld staat? Een business seat op Woudestein? Ik heb te doen met Simon Kelder; 51 jaar lang was hij betrokken bij de oud papier-liefdewerkclub. Vorig jaar trad hij terug. Hij heeft de club steeds verder zien afzakken. Ging uit pure noodzaak een samenwerking aan met grote broer Feyenoord. Daarmee de eigen identiteit volledig overboord gooiend. Maar het was en is de enige  reden dat de bal nu nog rolt in Kralingen.

Die bal zal niet lang meer rollen. Nu de KNVB toestemming heeft gegeven om beloftenteams toe te laten treden tot de Jupiler League is het doodvonnis van Excelsior getekend. Let wel, het gaat te ver om Excelsior te bestempelen als een veredeld beloftenteam van Feyenoord. Maar die laatstgenoemde club zal binnen afzienbare tijd ook met hun beloften op het tweede niveau van Nederland willen voetballen. Al is het alleen maar om PSV en Ajax bij te benen. En dan wordt het dringen in Rotterdam. Kostentechnisch is het dan onvermijdelijk dat de club uit Kralingen het onderspit delft. Met het ontbreken van een identiteit, en dus maatschappelijke waarde, zal ook de gemeente  hier een mening over hebben. Spelen op Woudestein, inclusief een volledige organisatie aan personeel, is in de toekomst domweg niet meer te betalen. Helaas. Want dan zal hij een ander einde van zijn carrière moeten zoeken.

2 Reacties op “IK VREES VOOR EXCELSIOR

  1. Als er een club juist aan het werk is om zijn identiteit in de stad te versterken dan is het Excelsior wel! Alleen al de tram die door de stad rijdt, mooi project om de club in de stad meer te laten leven: http://www.dichtbij.nl/rotterdam-zuid/sport/artikel/2885941/excelsior-yes-we-care-tram-gepresenteerd.aspx

  2. De banden met Feyenoord zijn bovendien al wat losser. Dit jaar slechts 1 speler in de selectie die door Feyenoord bij Excelsior is gestald, de rest van de groep bestaat uit eigen contractspelers. Of dat toekomst heeft weet je nooit, maar Excelsior is in elk geval al grotendeels begonnen om het weer helemaal alleen te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s