DE REFLEX VAN EEN VOETBALTRAINER

catalaan
flip-over-succesKeylor Antonio Navas Gamboa, keeper van beroep. Werkgever: Levante UD. Keylor laat zich zondagochtend rond 8.00 uur ’s ochtends wekken. Met Jan en alleman rondom de selectie van Levante hebben ze de nacht voor de eerste competitiewedstrijd doorgebracht in een 5-sterren hotel aan de kust van Valencia. Eenheid en teamgeest waren de kernbegrippen die trainer-coach Joaquín Caparrós centraal had gesteld in de voorbereiding op de ontmoeting met Barcelona, zondag jongstleden. Keylor Navas stond de bewuste zondag extra vroeg op om de flip-overs, die het resultaat waren van een teamgeestsessie de avond ervoor, nog eens extra te bestuderen.

Als slot op de deur voelde Navas zich extra verantwoordelijk voor het naleven van de gemeenschappelijke waarden die ze zaterdagavond bekrachtigd hadden. Een gevoel van onoverwinnelijkheid had zich meester gemaakt van hem en de hele groep. Kippenvel kregen ze ervan. Iedereen leek te begrijpen dat een degelijke mentale voorbereiding minimaal net zo belangrijk was als al die weken van fysiek slopende trainingen. Misschien was er zelfs een verrassing mogelijk in het Camp Nou.

Twaalf uur later zat het hele team volkomen gedesillusioneerd in de kleedkamer. Zojuist hadden ze in 45 minuten tijd maar liefst zes doelpunten om de oren gekregen. Dat is 1 doelpunt per 7,5 minuut. De wens voor winst of een gelijkspel was wellicht ijdele hoop, maar hier was alles misgegaan wat er hadLA_RAZON_401064_081mad28fot1 kunnen misgaan. Van eenheid en teamgeest was geen sprake. Van onverzettelijkheid evenmin. Als resultaat had trainer Joaquín een totale metamorfose ondergaan in vergelijking met de avond ervoor. Vloekend en tierend reageerde hij in de ‘rust’ zijn teleurstelling af op verschillende individuele teamgenoten van Navas, vervolgens meende de trainer dat zijn spelers op het conditiepeil zaten van een gemiddelde obesitaspoli-patiënt en hadden ze allen de ruggengraat van een weekdiertje.

Tot zover de investering in mentale training voor de spelers van Levante. Overigens realiseerde Keylor Navas zich wel direct dat ie bij de volgende thuiswedstrijd weer gewoon thuis zou mogen slapen. Ieder nadeel…

– Het flip-over voorbeeldje komt van www.rositasetz.nl
– Een boze Caparros vonden we op www.larazon.es

2 Reacties op “DE REFLEX VAN EEN VOETBALTRAINER

  1. De wedstrijd was overigens in Camp Nou. Geen onbeduidend detail leert navraag bij Keylor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s