DE VLOEK VAN DE COMPLETE VOETBALLER

cardoso

Urby

“Ik heb bij AC Milan ook als nummer 10 gespeeld, daar speel ik het liefst. Maar nu houd ik er weer rekening mee dat ik als vleugelverdediger word gebruikt,” zei Urby Emanuelson na afloop van PSV – AC Milan tegen The Post Online. Het lijkt een perfecte samenvatting van de carrière van de voormalig Ajacied. In Amsterdam werd er nooit getwijfeld aan zijn kwaliteiten, maar ja, waar zet je zo’n jongen neer? Dat AC Milan zich in 2011 meldde voor de linksback/linkshalf/nummer 10, was dan ook eigenlijk vooral voor Ajax een zegen.  Ook op Milanello bleek men geen etiket op Urby te kunnen plakken en nu, een jaar na een niet bijster succesvol uitstapje in de Premier League, lijkt Emanuelson zich erbij te hebben neergelegd dat hij tegenwoordig als back door het leven gaat, van harte gaat het echter niet.

Tegelijkertijd wil het met de carrière van Erik Falkenburg ook niet vlotten. De Leidse brommerboy begon nog veelbelovend in Nijmegen, maar vindt zichzelf inmiddels terug bij Go Ahead Eagles. Nu is De Adelaarshorst een mooie plek om je kunsten te vertonen, maar Falkenburg zal zich toch een iets andere carrièreverloop in gedachten hebben gehad toen hij, zij aan zij met Kevin Strootman, Sparta bij de hand nam. Wat voor Urby Emanuelson geldt, geldt ook voor Erik Falkenburg. Waar zet je die jongen nu het beste neer? ‘Zijn positie is over het algemeen middenvelder,’ meldt zijn Wikipedia met een vertwijfeling die veelzeggend is.

Erik Falkenburg 2288503Urby en Erik zijn wat je zou kunnen noemen ‘complete voetballers’. Een korte zoekopdracht leert dat je je daarmee schaart in één lijstje met Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Robin van Persie. Voorwaar geen voetballers aan wier voetbalkwaliteiten door iemand wordt getwijfeld, maar de invulling van het fenomeen ‘complete voetballers’ is dan ook iets anders. Waar Bale en consorten kwaliteiten laten zien die hen voor ieder elftal volkomen onmisbaar maken, daar blijft bij Urby en Erik toch vooral de vraag rondzoemen waar je hun onmiskenbare kwaliteiten toch het beste tot hun recht kunt laten komen.

Komend seizoen gaan de twee bij respectievelijk Go Ahead en AC Millan wederom op zoek naar waar hun compleetheid hen in het elftal gaat brengen. Onomstreden zullen ze waarschijnlijk nooit meer gaan worden. Het complete voetballerschap is voorwaar geen zegen.  

– Erik zagen we zitten bij http://www.omroepwest.nl

Een Reactie op “DE VLOEK VAN DE COMPLETE VOETBALLER

  1. Zoals met veel dingen in het voetbal was Louis van Gaal ook hier weer één van de grondleggers. Die schijnt ooit tegen Danny Landzaat gezegd te hebben: Jouw probleem is dat je multifunctioneel bent. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/685706/2004/11/17/Multifunctionele-laatbloeier-van-AZ-en-Oranje.dhtml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s