DE STROMAN HEET JANSEN, JA JA..

publieksspelerBij Twente hebben ze inmiddels blauwe vingers. Niet van de kou, maar van de tikken van de KNVB en de CBV. Reden is de functie van Alfred Schreuder. Of eigenlijk de functie die hij niet bekleedt. Alfred is namelijk niet de hoofdtrainer van de Tukkers. Dat is Michel Jansen. Wie? Jawel Michel Jansen. Oud-speler van onder meer DETO, STEVO en Heracles Almelo. Kennelijk dus niet echt een briljante voetballer. Maar wel iemand met een heel belangrijk diploma, dat van Oefenmeester Betaald Voetbal. Het brevet dat je nodig hebt om hoofdtrainer te zijn in het betaalde voetbal.

Voor assistent-oefenmeesters geldt dat niet. Alfred Schreuder kan daarom wel assistent, maar geen hoofdtrainer zijn. Wel trainingen leiden, maar tijdens wedstrijden niet de eindverantwoordelijkheid hebben. Let op, hij mag die wel op zich nemen. Assistenten kunnen dus wel coachen en bepalen wie er gewisseld wordt. Na afloop mogen ze echter niet voor de camera vertellen waarom ze dat deden. Zij zijn namelijk niet de hoofdtrainer. Zij voeren slechts uit. Als je naar de bank van Twente kijkt, zit Jansen de hele tijd in zijn dug-out en schreeuwt Schreuder het team naar voren. Maar is hij ook de eerste  – bent u er nog? – die na afloop achter de tafel zit en voor de camera staat.

En daar is de CBV boos over. Begrijpelijk, als belangenorganisatie kom je op voor het belang van je leden en beroepsgroep. Maar wat doe je eraan? Want wat nu bij FC Twente gebeurt, is in het amateurvoetbal van alle tijden. Nergens wordt zo veel gebruik gemaakt van de stroman als in de polder. Daar is binnen de club altijd wel iemand met een trainersdiploma die Jansen heet en dan formeel op de bank zit, terwijl een ander het het vuile werk opknapt. Je kunt je dan ook afvragen wat het nut is van zo’n papiertje in dit geval. Je als voetbalbond verdiepen in de rolverdeling bij Twente is daarom niet de oplossing. De KNVB en CBV doen er beter aan eens kritisch te kijken naar de waarde van het papiertje en of dat nog wel van deze tijd is.

– de stroman komt van http://users.belgacom.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s