TRANEN OM DE SNACKCARAVAN VAN SC TELSTAR

cardoso

Voetbalsupporters, en dan met name die van het slag Against Modern Football’, hebben een nostalgische inborst. Ondergetekende vormt daarop geen uitzondering. Liever wring ik me door een houten poortje op zoek naar een verder niet nader geduide zit- of staanplaats, dan dat ik me na het inscannen van een kaartje door een ijzeren draaipoort moet werken. Conservatisme is een groot goed, daar waar het de voetbalbeleving betreft. De eetcultuur in voetbalstadions vormt daar geen uitzondering op. De snackcaravan, het kleffe broodje bal uit de wandelgangen van het stadion, het doet de liefhebber wegdromen op momenten dat hij in een futuristisch stadion aansluit in de rij voor de Burger King.

SnackcaravanBesteBroodje

Ook bij SC Telstar is nostalgie een groot goed. Dan mag algemeen directeur Peter de Waard nog zo zijn best doen voor blauw gras of een bolletjestrui als tenue, ook de Witte Leeuwen laten het liever zoveel mogelijk bij het oude. Bij het voedselpatroon van de voetballiefhebbers uit Velsen-Zuid is het niet anders. Het noodgedwongen vertrek van Snackbar het Beste Broodje en diens trots de Frikandel XXL is bij de supporters volkomen in het verkeerde keelgat geschoten. De snack waar je in diepgevroren toestand iemand mee kan doodslaan heeft bij Telstar een vergelijkbare cultstatus bereikt als de Zwitserse Zuid-Koreaan Waudiz die elke week plaatsneemt op de tribune.

Nu is er volgens mij weinig nostalgisch te ontdekken aan de Frikandel XXL. De jongere broer van de al weinig authentieke frikandel, een staaf separatorenvlees van 35 centimeter die met 250 gram precies 50 gram te groot is. “Natuurlijk is hij lekker. Het is meteen een hele maaltijd. Het is best veel,” maakte een supporter in Het Parool al reclame voor de lekkernij. Inmiddels regelt Telstar zelf de catering in het stadion en dit stemt actiegroep ‘Het Beste Broodje moet terug bij Telstar’ zeer verdrietig. Het is namelijk het vertrek van de markante snackcaravan naast de lange tribune, dat in Velsen-Zuid het meeste pijn doet. In de strijd om het behouden van dit relikwie uit oude en vertrouwde voetbaltijden vormt de Frikandel XXL slechts een symbolische stok om mee te slaan. Doodslaan, dat wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s