HET NIEUWE NEDERLANDSE VOETBAL

catalaan20356297-financial-crisis2Slechts twee van Nederlands professionele voetbalclubs vallen volgens de KNVB nog in ‘categorie 1’. Dat is de categorie voor financieel ongezonde betaald voetbalorganisaties. Vorige week besteedden onze mediakanalen hier, met plaatsing van een kort KNVB-persbericht, minimale aandacht aan. Dat is vreemd, want er lijkt toch wat te vieren. Nog geen vier jaar geleden scoorden maar liefst twaalf clubs de financieel-aan-lager-wal-kwalificatie. Dat was toen reden genoeg om een breed maatschappelijk debat te ontketenen. Nu meer dan 90% van de licentieverplichte verenigingen een voldoende kan overleggen voor boekhouding, nemen we dat slechts ter kennisgeving aan.

Nu is de ontketening van een nationaal halleluja wat overdreven, maar stilstaan bij deze zege is toch de moeite waard. Hoewel sceptici zullen betogen dat een financieel ordelijk bestaan niks meer dan normaal is, ligt dat in een wereld waarin korte termijn succes vaak de enige motivatie is niet zo voor de hand. Anticiperen op slechts mogelijke en hoogst onzekere inkomsten is iets waar iedere voetbalbestuurder zich schuldig aan maakt. Sterker nog: de doelstellingen om dan wel promotie te maken, degradatie te voorkomen of Europees voetbal te halen hadden (en hebben waarschijnlijk nog steeds) vaak een financiële grondslag.

De berichtgeving vanuit de KNVB zegt ons in ieder geval dat daar iets in aan het veranderen is. De focus verschuift, mede door de voorwaarden die de KNVB aan de uitgifte van licenties stelt, naar lange termijn- en sportieve ontwikkeling. Dat is een uitstekende zaak. speurneusHet zorgt ervoor dat de traditionele top drie weer werkt met jonge gasten die veelal afkomstig zijn uit eigen opleiding. Het zorgt ervoor dat types als Luque, Atouba en Paulista (kent u ‘m nog?) de Nederlandse velden en ondernemingsbalansen niet vervuilen. Het zorgt ervoor dat voor supporters hun club een stuk herkenbaarder wordt. En het zorgt ervoor dat de scout daadwerkelijk een belangrijke en creatieve functie gaat vervullen.

Toch regende het gisteren weer speculaties over mogelijke nutteloze transfers naar de Nederlandse velden van gewezen buitenlandse of reeds vervallen Nederlandse ‘helden’. Het is maar goed dat die Europese transfermarkt weer in het slot is gegooid.

Het wanhopige dollarbiljetje werd gevonden op www.darinazvetanova.wordpress.com

De spiedende speurneus op www.jdevries.home.xs4all.nl

Advertenties

Een Reactie op “HET NIEUWE NEDERLANDSE VOETBAL

 1. IK ben verbaasd dat we maar 2 clubs hebben die financieel nog niet gezond zijn.
  Dat is een compliment waard voor de gezonde clus en het geeft aan dat ze goed bezig zijn met het verwerken van transfers.
  Het blijkt dat je gewoon niet ongehoord kunt kopen.
  Leid je eigen spelers op,koop wanneer het echt moet en koop gericht en niet op naam en huur daar waar het kan.
  Nederland is geen land waar veel dure spelers worden verhandeld.
  Gelukkig hebben wij geen Bale over de velden sjokken…wel een Mokthar die van PEC naar Twente gaat.
  Ik ben niet geïnteresseerd in de prijs die Eriksen opbrengt als hij naar Tottenham gaat..
  Wat Aldeirwereld moet opbrengen weet Atletico en ik niet.
  Ik vind het jammer dat die gasten niet in Nederland blijven.
  Er was geld voor hun salaris/Ajax is gezond en nu nog meer dan gezond met 20 miljoen waarvan een deel wordt gepompt in de aankoop van Duarte en dan kan Heracles ook weer een speler kopen.

  Hopelijk worden de laatste 2 clubs ook gezond.
  Zo niet wordt er dan de stekker uit getrokken.
  Dat zou ik sneu vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s