AMATEURVOETBAL STUIT OP AUTISTISCHE KNVB

cardoso

Iedere aanvoerder van een amateurelftal in de B-categorie is er bekend mee. Op maandag wordt middels Facebook, Teamers of een ander medium geïnventariseerd welke spelers er op zaterdag aanwezig zullen zijn. Meestal lukt het prima om een selectie van zo’n dertien, veertien man op de been te brengen, maar een aantal weekenden per jaar zorgen blessures, weekenddiensten en skivakanties voor hoofdbrekens. Op zulke momenten wordt vaak teruggevallen op vrienden, of oud-spelers die inmiddels andere interesses hebben, om het gat op te vullen. Het is niet ideaal, maar het werkt.

Geel en Rode Kaart

Een dergelijk noodscenario behoort binnenkort tot verleden, als het aan de KNVB ligt. In een ultieme poging de verruwing in het amateurvoetbal beheersbaar te houden, zadelt de voetbalbond de amateurvoetballers op met regels als ‘visuele controle van spelerspassen’ en de ‘tien minuten tijdstraf na een gele kaart’. In alles ademen de regels een totaal gebrek aan feeling met het amateurvoetbal bij de KNVB. Onder druk van gewelddadige incidenten krijgen alle clubs nu te maken met regels die in niks meer te maken hebben met het sfeertje dat er om een normale, gezonde pot voetbal op de zaterdag- of zondagmiddag heen hangt, of in ieder geval hoort te hangen. Namelijk, gewoon gezellig 90 minuten voetballen en na afloop een biertje in de kantine.

Afgelopen zaterdag speelde ondergetekende een bekerwedstrijd in de kelder van het Amsterdamse zaterdagvoetbal. Geen spelerspascontroles, een scheidsrechter die één keer geel trok, maar kennelijk nog niet de tien minuten tijdstraf had meegekregen en na afloop een gebroederlijke derde helft. Het zijn zaterdagen zoals ze horen te zijn, en zoals ze gelukkig nog altijd meestal verlopen. Als de KNVB echt werk wil maken van een veiliger en respectvoller voetbalklimaat dan doet het er beter aan, zelf scherper te controleren bij die clubs die extra aandacht vragen. Extra verantwoordelijkheden leggen bij clubs, middels regels die geen enkele touch met het zogeheten ‘keldervoetbal’ hebben, werkt averechts en leidt enkel tot hoon en irritatie. Met een dergelijk autistisch KNVB-beleid is het amateurvoetbal geen moment geholpen.

5 Reacties op “AMATEURVOETBAL STUIT OP AUTISTISCHE KNVB

  1. Legitimeren als je officieel geen lid bent zou wenselijk zijn. Speel je 4 of meer keer in 1 seizoen mee (in welk team dan ook) dan moet je geregistreerd worden als lid van de KNVB. Meer dan 8 keer dan moet je lid worden van een club. Maar ga ze dat maar uitleggen bij de KNVB. Ze helpen liever hun eigen sport om zeep..

  2. Regels verzinnen om mensen te sturen die zich niet aan regels houden. De gebruikelijke ideeën armoede bij de beleidsmakers en zoals gebruikelijk leiden de goeden onder de kwaaien. Ondertussen gaan veel teams wedstrijden af moeten zeggen en kan de KNVB boetes gaan incasseren.

    Is het niet een idee voor voetblah om een wilde bond op te richten? Gewoon een kleine organisatie, met een beperkt aantal poules. Blijft het overzichtelijk met minder anonimiteit en minder bureaucratie. Een centraal meldpunt. Komen er teveel klachten binnen over een team. Team en spelers uitsluiten van verder deelname aan deze wilde bond. Stimuleert het zelfregulerend vermogen.

    Voer meteen ook een langere winter- en een kortere zomerstop door. Nooit begrepen waarom de competitie afgelopen is als het in mei eindelijk mooi weer wordt.

  3. Pingback: HET VOETBAL IS DE WAANZIN VOORBIJ |

  4. Pingback: MARC OVERMARS VEROORZAAKT REGELDRUK |

  5. Pingback: ZONDER PASSIE GEEN PASSIE |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s