VOETBAL IS NIET OM AAN TE GLUREN

publieksspelerDe tweede helft van EstlandNederland was een verschrikkelijk schouwspel. Dat werd grotendeels veroorzaakt door Oranje dat niet heel veel goed deed. Met de kwaliteiten van onze jongens moet je van dit soort landen winnen, het liefst met sprankelend voetbal. Tegelijkertijd gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat we eigenlijk helemaal zo goed niet meer zijn. En dan had je nog de Esten die, zeker bij de 2-1 voorsprong, helemaal geen zin meer hadden om er ook nog maar iets van een wedstrijd van te maken. Gelukkig legde de scheidsrechter de bal op de stip de laatste minuut. Anders hadden we 90 minuten voor Jan met de korte achternaam zitten kijken.

Nog ernstiger is dat de tweede helft aantoonde dat voetbal als kijksport tegen een faillissement aan zit. Want het tijdrekken van de Esten was tenenkrommend. Het treurige is dat de huidige spelregels dit soort onsportief gedrag belonen. Het tijdrekken wordt nooit rigoureus afgestraft. De tweede helft werd alle snelheid en actie uit het spel gehaald. Als kijker werd je bijna in slaap gesukkeld. Professioneel heet het, maar het is de doodsteek voor voetbal als kijksport. Want waarschijnlijk hebben behoorlijk wat tv-kijkers de goal van RVP niet eens gezien omdat ze er al helemaal klaar mee waren.

Tegenwoordig kan alles perfect in beeld worden gebracht. Dankzij de televisie kunnen we voetbal nog intenser beleven dan voorheen. Nieuwe cameraposities zorgen ervoor dat we het spel steeds fraaier kunnen aanschouwen. Maar dit kan ook bij andere sporten, misschien zelfs nog wel beter. Wat voetbal leuk maakt, is het voetbal zelf. En juist dat zien we door dat tijdrekken van negatieve ploegen steeds minder. Wat dan overblijft is een sport, die je weliswaar mooi in beeld kunt brengen, maar waarbij datgene waarvoor je kijkt steeds minder in beeld is. Misschien is dat wel de belangrijkste les van vrijdag: spelregels moeten veranderen om van voetbal weer een echte kijksport te maken.

– het beeld van de camerageile speler komt van http://www.ad.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s