DE MEEST JALOERSMAKENDE

catalaan

Voetballers. Doorgaans staat deze beroepsgroep niet bekend om het vermogen tot maatschappijkritisch denken. En hoewel ze zo nu en dan letterlijk met de poten in de modder staan, brengt ze dat niet dichter bij de gewone sterveling. Althans, niet in de perceptie van diezelfde sterveling. Maar evenmin als iedere jonge Belg die onlangs verkaste naar Syrië, verdient de voetbalprofessional het om over één kam geschoren te worden. Daarom breek ik hier een lans voor de net-niet-prof. De man die niks anders kan dan ongewisse avonturen aangaan om zijn hoofd als broodvoetballer boven water te houden. De globetrotter.

Jan VeenhofHet geluk van gebrek aan kwaliteit brengt deze mannen op plekken waar ze nog nooit eerder van hadden gehoord. Voetballen bij een eerstedivisionist in Noord-West China, degradatiekandidaat in Cyprus of Indonesische (regionale) kampioensploeg uit Centraal Sulawesi, dat is nog eens je blik op de wereld verruimen!  Met 800 man, een paar buffels en een demente dromedaris als vast publiek wordt de band met de supporter een hele andere. De vraag is of er in die context überhaupt nog gesproken moet worden van ‘supporters’. Immers, de voetballer geniet daar net zoveel populariteit als de postbode, kruidenier of dakdekker.

Wat ik wil zeggen is dat de betrekkelijkheid van het voetballerbestaan het meest tastbaar is voor die gasten die bereid zijn om, met plunjezak over de schouder, overal ter wereld neer te strijken om voor de kost te voetballen. En niks anders kunnen of willen dan dat. Zonder media-aandacht, zonder financiële onafhankelijkheid en zonder een stabiele  sociale omgeving. Dit zijn mannen die hun zegeningen tellen en waarderen. Niet goed genoeg om het te maken op de plek waar voetballers een torenhoog maatschappelijk aanzien genieten, maar voldoende capabel iets toe te voegen aan een voetbalontwikkelingsland. Maar bovenal voegen zij iets toe aan hun eigen ‘wereldwijsheid’. Dat ook is ‘De Profvoetballer’.

Jan Veenhof (foto van www.anp-archief.nl) is zo’n speler. Weliswaar tien jaar FC Groningen op zijn naam, maar vervolgens avonturierde hij door de voetbalgrootmachten Canada en Albanië. Held!

Advertenties

2 Reacties op “DE MEEST JALOERSMAKENDE

  1. Neem een voorbeeld aan Lutz Pfannenstiel!!
    De enige voetbalprof die op alle continenten, die bij de FIFA zijn aangesloten, gespeeld heeft.
    Broodvoetballer!!!

  2. Dan steekt mijn verzameling “provincies-waarin-ik-heb-gevoetbald” maar schamel af bij genoemde collega-kanjers……. Dat is steken gebleven bij Gelderland en Overijssel.
    Ik vrees dat ik hun prestatie niet meer kan evenaren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s