MARC OVERMARS VEROORZAAKT REGELDRUK

publieksspelerNet als de maatschappij ontbreekt het de voetballerij steeds meer aan zelfregulerend vermogen. Gevolg daarvan is dat we alles in regels vastleggen om daar vervolgens enorm over te klagen. Zoals de door iedere voetballer vervloekte fysieke pascontrole. Kost tijd en levert niets op, maar deze regel is door de sporters zelf veroorzaakt. Want kennelijk kan een gedeelte van de voetballers niet gewoon normaal doen. Dus heb je regels nodig. Worden die regels niet vastgelegd, dan regeert het eigenbelang. Dat bleek ook afgelopen week.

Wat Marc Overmars betreft, is er geen herenakkoord tussen Ajax, PSV en Feyenoord. Je moet elkaars jeugdspelers kunnen benaderen. In het nauw gedreven door de achterblijvende prestaties van de jeugdopleiding als leverancier van talenten, zoek je naar manieren om dat falende beleid te maskeren. Vreemd dat de wind zo gedraaid is, want in 1997 was Ajax woedend dat Feyenoord Froylan Ledezma wilde contracteren voordat de Amsterdammers daar kans toe hadden. Arie van Os gaf destijds aan dat de clubs namelijk een herenakkoord hadden om van elkaars spelers af te blijven.

Diezelfde Van Os had overigens op dat moment een conflict met Overmars omdat deze, ondanks zijn net verlengde contract, weg wilde uit de ArenA. Kennelijk had Marc Netto het toen ook al niet zo op afspraken. Wel is duidelijk dat voor Overmars alleen het eigenbelang telt en dat een man een man, een woord een woord niet in zijn woordenboek voorkomt. Grote kans dat dit resulteert in nieuwe regels van de KNVB om te voorkomen dat clubs elkaars talenten wegkapen. Want als bond wil je geen onrust tussen de belangrijkste clubs in het land. Regels die waarschijnlijk weer voor irritatie gaan zorgen, zoals alle regels vanuit Zeist. We willen namelijk niet dat de bond te belerend is. Dat we die regels aan de voetbalwereld zelf te danken hebben, zullen we dan wel weer vergeten zijn.

– de filmposter komt van http://en.wikipedia.org/wiki/Gentleman’s_Agreement

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s