NEDERLAND INVESTEERT IN TECHNIEK

catalaanNamens het kabinet sloot Minister Kamp in het voorjaar van 2013 het techniekpact. Het pact beoogt een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector. De beste man bracht werkgevers, het onderwijs en werknemersorganisaties samen en liet ze hun handtekening krabbelen onder een paar mooie zinsneden die de aanzet moesten vormen voor een Sillicon-Valley-mentaliteit in de Hollandse polder. En, als ware onze Henk een heuse tovenaar, wil het toeval dat de aanpak zijn eerste vruchten lijkt af te werpen.

Henk-KampOp deze derde dinsdag van september is dat natuurlijk goed nieuws. Maar Henk heeft vast niet in de gaten welke ontwikkeling hij in gang heeft gezet. Zo gezegd overziet hij de impact (van de gevolgen) van zijn interventies niet. Dat ie daar in retrospectief wel vaker last van heeft, zal mogelijk blijken als over een paar jaar, omwille van economische zaken, dorpen als Boxtel niet meer voorkomen op de landkaart. Daar hebben we dan een belletje schaliegas voor teruggekregen. “Ook mooi”, zullen een aantal technici betogen.

Hoe dan ook, we maken ons als land sterk voor het opleiden, behouden en aantrekken van technisch vernuft. In kringen van Kijk Magazine en Quest is dat reden om een masterclass, symposium of een andersoortig brillenfestijn te organiseren. Zou de KNVB zich in deze termen uitlaten, dan is dat reden voor een heus volksfeest. Niet formeel georganiseerd, maar elk weekend in de vele voetbalstadions die Nederland rijk is.

Echter ook daar is, ondanks of dankzij Henk (wie zal het zeggen), de goede weg reeds ingezet! Waar vorig jaar twee van de traditionele top drie het nog deden met nummers tien die de blauwdruk belichamen van een middenvelder in de Premier League (Toivonen en Immers), zoeken ook zij nu weer hun heil in echte voetballers (Vilhena, Bakkal, Maher). Voetballers met technische vaardigheden in plaats van voornamelijk een sterk lichaam, loopvermogen van een marathonman of een tackle van een NFL Linebacker.

De erkenning van het belang van techniek is dan mogelijk een redding voor de Nederlandse economie, voor het Nederlandse voetbal is het evenwel de enige redding. Thanks Henk!

– De foto van Henkie komt van www.vrijechroniqueurs.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s