ANDRÉS ESCOBAR EN DE ONSCHULD VAN HET VOETBAL

cardoso

Het was het eerste WK dat ik bewust meemaakte. Dat viel nog niet mee – de wedstrijden in Amerika vonden op vrij onhandige tijden plaats – maar toch zag ik Nederland ploeteren tegen Saoedi-Arabië, Wim Jonk scoren tegen Ierland en Branco de droom van de Oranjes aan diggelen schieten. Tot heel veel meer dan het aanmoedigen van ‘onze jongens’ was ik met acht jaren oud nog niet in staat, maar toch weet ik dat één verhaal me destijds is bijgebleven. Het is het verhaal van Andrés Escobar, de centrale verdediger van Atlético Nacional, die een gouden generatie Colombianen naar successen in de Verenigde Staten moest schieten. Het liep allemaal anders.

Een ongelukkige eigen goal en de wrok van een diep teleurgestelde voetbalfan brachten de carrière van Andrés Escobar tot een tragisch vroeg einde in een buitenwijk van Medellin. Een kleine twintig jaar geleden bleef het bij die constatering, maar inmiddels is me duidelijk dat er wel iets meer aan de hand was in het Zuid-Amerikaanse land midden jaren negentig. Dat werd duidelijk bij het zien van de schitterende documentaire ‘The Two Escobars’, waarin de wereld van Colombia-aanvoerder Andrés Escobar zich op dramatische wijze vermengt met dat van zijn naamgenoot, de maffiabaas Pablo Escobar.

De dood van Andrés Escobar in 1994 liet zien dat blinde voetbalgekte en belangen groter dan het voetbal zelf de sport uiteindelijk tot grootste slachtoffer maken. Komend weekend is ‘The Two Escobars’ te zien op het Total Football Festival in Amsterdam, een evenement waar die schaduwzijde hopelijk slechts in de kantlijn aanwezig zal zijn. Against Modern Football mag dan voor de ware voetballiefhebber een geuzentitel zijn geworden, ook in 1994 was het voetbal al een hoop van zijn onschuld verloren.

Advertenties

Een Reactie op “ANDRÉS ESCOBAR EN DE ONSCHULD VAN HET VOETBAL

  1. Pingback: Carlos Valderrama wordt nooit een voetbalicoon | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s