VROUWEN ZIJN DÉ VOETBALKENNERS

cardoso

Dit weekend is het weekend van het Total Football Festival 2013. Vrijdag, zaterdag en zondag staat De Balie in Amsterdam in het teken van het pure voetbal. Voetblah sprak met Olga Kortz, schrijfster en presentatrice van de Voetbalquiz voor Vrouwen. Wij mogen één passe-partout (3 dagen toegang) weggeven voor dit fantastische festival. Deze verloten wij onder de retweeters van deze post op Twitter. 

Wie stonden er in 1994 tegenover elkaar in de troostfinale van het WK? Op een beetje pubquiz zal deze vraag genoeg mensen gretig pen en papier doen pakken om het juiste antwoord op te schrijven. Bij een voetbalquiz wordt de vraag misschien zelfs weggezet als ‘te makkelijk’. Veelal mannen die elkaar pogen af te troeven op wie de grootste… feitenkennis heeft.

Veel vrouwen zullen zich vertwijfeld afvragen waarom de man achteloos zoveel voetbalfutiliteiten weet op te dissen. Juist voor hen is morgen op het Total Football Festival de Voetbalquiz voor Vrouwen. Geen doelpunten uit de Europacup van 1978, geen rijtje spelers van FC Dordrecht uit de jaren negentig, maar vragen die net even wat verder reiken. Olga Kortz, schrijfster en één der presentatrices van de avond legt uit.

“Vrouwen hebben zoals wel met meer dingen in het leven een grotere interesse.
Waar de mannen stoppen met denken gaan de vrouwen verder. Wij vragen ons af naar wie we eigenlijk kijken, als we kijken.“

vrouwenvoetbal

Olga Kortz kijkt bijvoorbeeld graag naar ‘de mens’ Gregory van der Wiel: “Ik vind Greg een fascinerende figuur en daar heb ik ooit over geschreven in Hard Gras. Hij ziet er uit als een rapper, speelt in rapclips en hij houdt zijn zonnebril op tijdens interviews. Dan ga ik nadenken. Over wie ik ook graag nadenk is Daley Blind. Hij IS Ajax, met die Griekse godenkaaklijn van hem.”

Veel mannen zullen de linksback van Ajax toch met iets anders associëren dan met zijn Griekse godenkaaklijn. Olga Kortz denkt niettemin dat mannen wel degelijk iets te zoeken hebben op de Voetbalquiz voor Vrouwen? “Zeker. Al was het maar om onder de indruk te raken van hoeveel vrouwen eigenlijk weten van voetbal.”

Dat laatste demonstreert Kortz zelf dan ook gelijk. Op de vraag wanneer Ajax voor het laatst de Champions League won en wie toen de winnende goal scoorde, antwoordt ze resoluut:

“1995. Rosanna Kluivert.”

De Voetbalquiz voor Vrouwen vindt plaats op het Total Football Festival in De Balie op vrijdag 20 september. Meer informatie hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s