DE IDENDITEITSCRISIS VAN DE AJAX-SUPPORTER

WEEKEND-mazuroAjax is al lang niet meer het Ajax dat vriend en vijand imponeerde. Dat symbool stond voor aanvallend, op technische leest geschoeid voetbal, een gezonde portie bravoure en een flinke dosis gogme. Het heet dat dit logisch is omdat men net als andere vaderlandse tobclubs de budgettaire race met de grotere Europese voetballanden niet kan bijbenen. En wie ben ik om dat te ontkennen. Het is ontegenzeglijk een factor. Maar wie niet sterk (rijk) is moet slim (creatief) zijn. En vooral zijn trots en eigenwaarde niet verliezen. En juist wat dat laatste betreft is er iets eigenaardigs, om niet te zeggen deerniswekkends aan de hand binnen het vaak als te arrogant ervaren Godenzonenrijk. Zeker waar het gaat om de internationale plaatsbepaling. Men bedient zich  van een aan nihilisme grenzend realisme, doorspekt met een aan cynisme grenzende zelfspot. godenzonen-since-1900En dan nog niet zozeer in het technisch hart van de club en rondom het vlaggenschip, nee, het zijn met name de supporters die zich op deze wijze menen te moeten wapenen tegen onheil en rampspoed.

In mijn tijdlijn op Facebook en Twitter komt menige zelfbenoemde Ajax-supporter voorbij en alsof ze het onderling hebben afgesproken, gooien ze het ene na het andere zelfspotje de ether in. Men durft nog amper de notoire slachtoffers (PSV en Feyenoord) te dissen uit angst voor de boemerang. Zelfs Diederik Stapel zou zonder proefondervindelijk onderzoek kunnen vaststellen dat dit een stukje onversneden zelfbescherming is. Natuurlijk. Niks mis mee. Maar wel met mate jongens en vooral met een beetje zelfrespect alstublieft! Afgelopen woensdag voelde ik me geroepen om die arme Ajacieden te hulp te komen en moed in te spreken, zó bij voorbaat kansloos als men zich gedroeg! In plaats van zich kost wat kost te willen weren en revancheren, heeft men het relativeren tot kunst verheven. De voorheen zo fiere Ajacied is zelfs de underdog voorbij.

En waar is die van nature kritische blik op de tactiek en spelopvatting gebleven? Men discussieert onderling alleen nog maar over en vanuit de verschillende kampen binnen de club. Over de details van het spel zelf wordt gezwegen als het graf waarin men kennelijk alle branie, zelfbewustzijn en voetbalverstand begraven heeft. Niemand had het over de al geruime tijd aanwezige blinde vlek van Frank de Boer voor de positie van verdedigende middenvelder. Over zijn onverantwoorde handhaving van de in balverlies grossierende Poulsen, die het tempo niet kon bijsloffen. Oorzaak en gevolg. Waarom niet Schøne de tweede helft ingebracht op die positie? Waarom hoorde je niemand over de onbegrijpelijke basisplaats en het niet wisselen van Sigthórsson, die ten blinde vlek bv_space01enenmale alles ontbeert om zeker in dit soort wedstrijden van nut te zijn? Niet balvast, niet snel, niet wendbaar, niet slim genoeg. Nog niet zo heel lang geleden zei men: ‘Het is geen Ajax-speler’, maar deze uitspraak heeft geen enkele betekenis meer.

De Ajax-supporter anno 2013 heeft kennelijk alle hoop laten varen en dus alle glans verloren. Men is blij met een sterke loting om zich te kunnen verschuilen achter Financial Fairplay. Hoe misplaatst het superioriteitsgevoel en doorgeslagen de arrogantie ook vaak waren, het was duizendmaal beter te pruimen dan  deze stuitende, als realisme vermomde onderdanigheid. Capituleren op voorhand, hoe groot ook het papieren krachtsverschil, het is de dood in de pot van de wedstrijdsport. De huidige Ajax-supporter heeft ongetwijfeld nog hart voor de club, maar lijkt het soort voetbal dat deze club toch groot heeft gemaakt nog nauwelijks te deren. Het Technisch Hart mag dan tot speerpunt zijn verheven, het zijn nog altijd de supporters die de ziel vormen van een club. Dat moet het ooit zo trotse Ajax toch zorgen baren.

Advertenties

4 Reacties op “DE IDENDITEITSCRISIS VAN DE AJAX-SUPPORTER

 1. Uit mijn liefhebbend voetbalhart gegrepen!

 2. Blij zijn dat je ‘maar’ met 4-0 hebt verloren en een redelijke eerste helft hebt gevoetbald. Inderdaad niet des Ajax’

  En voor de televisie gezeten constateerde ik dezelfde gebreken. Poulsen raakt geen bal goed, Sigthorson is nuttig als Boerrigter en Bojan regelmatig de achterlijn halen tegen RKC en Roda, maar niet in deze wedstrijd. Zeker niet zonder echte buitenspeler.

  Maar de lichtpuntjes zijn er ook. Vermeer was weer in vorm, Denswill deed het beter dan Snoeks doorhad en de enige thuisspeler in het RoodWit geeft ons hoop voor zondag.

  Shit, trap ik er zelf ook in. Hoop? Zondag rollen we de lampjes gewoon op.

 3. Ik kan niet zeggen dat dit Ajax me boeit maar dat geldt ook voor PSV.
  Dat is in ieder geval al een gelijkspel.
  Het woord is KWALITEIT.
  Ajax verkocht Eriksen die het goed doet bij Tottenham en Aldeirwereld..
  Dan houd je een middelmatig team over dat flink op zijn ballen krijgt van Barcelona.

  Het is grauw en grijs bij Ajax.
  Ze moeten het winnen met werkvoetbal en dat lukt niet want Van Rhijn en consorten zijn geen werkers/geen Berry van Aerles.
  Het zelfvertrouwen kan niet groot zijn want er worden te weinig punten gepakt en Ajax is niet dominant.
  Als je maar met 1-2 van PEC wint en dan nog onterecht dan zit je in een dalletje.
  Ajax met Cruijf. Keizer/Swart/Neeskens, niet te vergeten GERRIE MUHREN/Gert Bals en Danielsson. was een team met toppers.
  Dit Ajax kent geen toppers.
  Hopelijk loopt er nog wat rond in de jeugd anders wordt het de komende 3 jaar moeilijk.
  Tegen die tijd is Frank de Boer al weg want het Frank de Boereffect is nu al weg.
  Wie laat die Poulsen zo lang staan tegen Barcelona???

  PSV is natuurlijk niet veel beter.
  Na een flitsende start is het 3 keer niks.
  Cocu effect is is al weg?
  Laat ik het op een gelijkspel houden.

 4. Het is wel het beste dat we in Nederland hebben…….met Twente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s