EEN BAAN IN DE VOETBALLERIJ

catalaanZaligmakend. Zo denken knullen, pubers en zelfs vele volwassen mannen over het profvoetballersbestaan. Terecht of onterecht, daar valt over te twisten. Maar buiten kijf staat het aanzien dat hen ten deel valt. Niet per se in maatschappelijke zin. In dat opzicht maakt de bejubeling vaak genoeg plaats voor hoon. Het zijn vooral de mensen in de directe werksfeer die de voetballer buitengewone genegenheid betonen. Het frappante is nu juist dat die genegenheid lijkt te groeien met de afstand die de werknemer heeft als het gaat om zeggenschap over het team:

De bestuurder
Ben je in een cynische bui, dan zeg je dat die hele profvoetballer hem geen zak interesseert. Ik blaak van het vertrouwen in de mensheid vandaag, toch zeg ik u: het interesseert ‘m geen flikker. Of je nu Lionel Messi, Kenneth Vermeer of John Feskens heet. De bestuurder leent ze alle drie net zo graag zijn auto, huis,edwin-smulders-1 vrouw en dochter uit. Tegelijkertijd als het moet. Zolang het goed gaat. Als het misgaat, belt ie zonder enige twijfel even met Edwin Smulders. Kenneth, ik hoop dat je op je tellen hebt gepast, jongen!

De trainer
Iets minder rancuneus dan de bestuurder, maar minstens net zo gevaarlijk. Zij behandelen elke betaald voetballer als een infantiel huisdier. Conditioneren er maar op los, zonder psychologisch onderlegd te zijn. Aanhalen en knuffelen op de training en weer keihard afmaken in de media. Nee, dat is geen goed volk. Daarnaast hebben trainers de neiging om achter een moeder aan te gaan. Daar is nog niet zo gek veel mis mee. Zolang het maar de moeder van een collega-voetballer betreft.

De clubman/vrouw
Honderden, zo niet duizenden spelers heeft hij of zij zien komen en gaan. Samen zorgen ze ervoor dat de was wordt gedaan, de plaggen weer grasveld worden, de koffie pruttelt en er AA’tjes naast het trainingsveld staan. Altijd zullen zij het opnemen voor de mannen van het eerste. En het enige wat zij doen met de vrouw, moeder of dochter van wie dan ook, is netjes begroeten. Terwijl de profvoetballer zelf, vrolijk op de dinsdagochtend, een groepsapp aanmaakt met sappige foto’s van de dochter van de kantinejuffrouw.

David endt route 32Afgelopen week en weekend stond het Europese voetbal in het teken van de eerste trainers die afscheid moesten nemen na slechts een handvol speelronden. De eerste spelers zijn hun basisplaats, waarvoor ze in de voorbereiding nog zo hard geknokt hadden, ook alweer kwijt. Clubman David Endt, oud-teammanager van Ajax, wist al eerder dit jaar hoe zijn vlag erbij zou hangen in Amsterdam. Hij deed een klein boekje open in het Parool van afgelopen donderdag. Lekker wegblijven David! Beetje koekeloeren in het stadion of op tv. Dat is mooi genoeg.

– Kwaliteitsjournalist Edwin Smulders vonden we op www.artiestenplanner.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s