…EN DAAROM IS LINKSBACK EEN KLOTEPLEK

kalusha

UrbyVraag het Royston Drenthe. Vraag het Bruno Martins Indi. Vraag het zelfs Urby Emanuelson, die bij AC Milan eindelijk een basisplaatsje heeft losgepeuterd op linksachter. Hij zal het toegeven, zij het fluisterend en schoorvoetend: linksback is gewoon een kloteplek. It’s a dirty job, but someone’s gotta do it. Niemand wil er spelen, want linkervleugelverdedigers zijn net parkeerwachters: ze doen het nooit goed. Delf je als team het onderspit, dan loopt de linksback 90 minuten lang achter een rechtsbuiten aan te hijgen. Krijg je de ruimte en stoom je veelvuldig mee op – zoals Jetro Willems zondag – dan constateren ‘kenners’ als Johan Derksen doodleuk dat je een waardeloze back bent die beter als linksbuiten kan worden opgesteld.

Niemand droomt ervan linksback te worden. Je mijmert als kind over doelpunten, passeerbewegingen en voorzetten. Niet over breedhouden, aansluiten en doordekken. De ‘vrijwillige linksback’ bestaat niet. Linksbacks zijn veelal uitgerangeerde linksbuitens, controlerende middenvelders zonder overzicht of centrale verdedigers met een beperkt fysiek. De kans op roem en erkenning is dan ook nihil. Teruggrijpend naar memorabele linksbacks, denken we al snel aan Roberto Carlos en Ruud Krol. Maar daarna wordt het akelig stil… We zijn het simpelweg niet gewend om linksbacks te adoreren.

Ikzelf ben ook linksback. In een betreurenswaardig slecht elftal in een competitie van twijfelachtig allooi. En ook hier is linksachter de meest ondankbare positie in het elftal. Temeer omdat ploegen op ons niveau geen vaste grensrechter hebben, waardoor je er als team zelf eentje moet aanwijzen. Meestal is de vlagger een kwetterende vader of een mopperende bankzitter. Een waar staat die grensrechter? Juist, pal naast de al zo onfortuinlijke linksback, die dus 2 keer 45 minuten te kampen heeft met een oeverloos gelul of gezeur aan zijn linkerflank. Kijk Royston, Bruno en Urby, het kan dus altijd erger. In de onderste regionen van het Nederlandse voetbal, dáár is linksback pas echt een kloteplek.

– We vonden  Urby, strak in het pak, op Sport.thepostonline.nl. 

Advertenties

9 Reacties op “…EN DAAROM IS LINKSBACK EEN KLOTEPLEK

  1. Ik mis Ruud Heus in het rijtje memorabele linksbacks!

  2. Wel jammer dat je een van de betere vergeet. Jantje Heintze !!! 🙂

  3. Ah shit, dit is een Martijn van Ginkeltje. 😉 Benieuwd of Mark zelf zal reageren…

    Maar niemand beter dan jijzelf weet wie het is, @kalusha8.

    LIEVER IETS KLEURRIJKS DAN IETS LOOMS http://wp.me/siB3G-20954

  4. Dat zou dan het startsein kunnen betekenen van een kennelijk dringend gewenste lotgenotengroep.

  5. Een paar jaar geleden hebben we in ons clubblad een serie gehad ‘De linksback van…’ waarin columns, interviews en zelf geschreven stukken verschenen over alle linksbacks. Geen toeval dus als ik dit stukje lees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s