LOUIS WEES NIET GEK, ZET NIGEL OP DE JUISTE PLEK!

cardoso

Louis van Gaal heeft altijd een moeilijke verstandhouding gehad met het voetbaljournaille. Waar de kritiek zich voorheen richtte op zijn krampachtige mediaoptredens, daar volstaan nu een gelijkspel in Estland en een moeizame overwinning op elf amateurs uit Andorra om de Nederlandse keuzeheer op de nationale televisie definitief weg te zetten als ‘gevaarlijke gek’. Na de hosanna-stemming om een bijna gewonnen WK is het vertrouwen in de prestaties van Oranje na een mislukt EK even hard naar een cynisch vriespunt gedaald. Het maakt het leven van Van Gaal er niet makkelijker op. Toegegeven, het juichen om een interceptie van Wesley Sneijder mag wat potsierlijk zijn en ook over het selectiebeleid valt soms best een noot te kraken, maar ondertussen heeft Nederland zich wel gewoon weer als eerste geplaatst voor Brazilië.

NED-DEN_Euro_2012_(17)Op de resten van een mislukt EK kan Van Gaal nu in alle rust bouwen aan een elftal dat volgend jaar aan de Copacabana niet al na drie wedstrijden aan de Caipirinha’s kan. Terecht worden de verwachtingen getemperd van een elftal dat op veel fronten bezig is met een generatiewisseling. Tegen Andorra en Estland zag Van Gaal dat Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi het waarschijnlijk niet gaan redden tegen een spits die er wél meer dan tien per seizoen inlegt in een Europese topcompetitie. En wachten op de definitieve doorbraak van PSV-blok Bruma en Rekik lijkt met minder dan een jaar te gaan ook op een gevalletje Russische Roulette.

Gisteren haalde Louis van Gaal wellicht de sleutel tot de oplossing van dit probleem in huis. De vraag is alleen of hij het zelf al weet. De Blogbroeders van Catenaccio maakten vorig jaar al inzichtelijk dat Nigel de Jong op papier de beste verdediger is die Oranje tot zijn beschikking heeft. In het tweeluik met PSV liet De Jong al zien over de voetbalervaring te beschikken die collega Stijn Schaars nog node mist. Als Louis van Gaal lef heeft, doet hij wat Guardiola ooit deed met Javier Mascherano. Met Nigel de Jong herwint Oranje duelkracht, voetbal en karakter in het centrum van de defensie. Wellicht dat juichen voor een tackelende Wesley Sneijder dan helemaal niet meer nodig is. Dus: Louis wees niet gek, zet Nigel op de juiste plek!

Advertenties

2 Reacties op “LOUIS WEES NIET GEK, ZET NIGEL OP DE JUISTE PLEK!

 1. Vrees dat Nigel (nog) te druistig is voor de plek centraal achterin maw dat hij (nog) te weinig positioneel kan verdedigen en (nog0 te snel bovenop de man/de bal zit. Ten koste van teveel gevaarlijke vrije trappen tegen/rode kaarten. En hij is niet bepaald groot/kopsterk.

 2. Nigel de Jong heeft in het verleden laten zien goed uit de voeten te kunnen als verdedigende halfspeler.
  Dat kan iedere voetbalkenner beamen.
  Bij AC Milan is zijn positie onomstreden.
  Bij Oranje komt hij nu terug/Van Gaal had hem immers gepasseerd.
  Van Gaal doet zomaar wat….dan roept hij Nigel op en dan Vlaar.
  Daar is geen touw aan vast te knopen.
  Maar wil je duidelijkheid dan zul je met een VAST team de strijd aan moeten gaan.
  In dat vaste team is volgens mij wel plaats voor De Jong of je moet heel aanvallend spelen zonder controlerende middenvelder.

  Volgende discussie is of je De Jong centraal achterin posteert?
  Ben ik nu nog geen liefhebber van.
  Ik ben het eens met de argumenten van Liefhebbend Voetbalhart.
  Nigel de Jong is te klein voor een centrale verdediger.
  Hij mag inderdaad ook graag aan de noodrem trekken wat grossieren in rode kaarten en strafschoppen kan betekenen.

  maar ik blijf erbij dat je De Jong er goed bij kunt hebben,
  Als balafpakker scoort hij altijd voldoende.
  Dat het allemaal niet spectaculair oogt, is wat anders behalve dan die kamikazetrap tegen Spanje in de finale van het wereldkampioenschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s