ADIDAS PLEEGT HEILIGSCHENNIS

catalaanrozevoetbalschoenDe voetbalschoen is veel meer dan slechts functioneel schoeisel. Voor spelers is het een manier om te laten zien dat ze behalve onderdeel van het team (middels eenzelfde tenue) ook individuen zijn. Samen met de keuze voor een bepaalde haardracht en het al dan niet dichttimmeren van ledematen met spreuken en plaatjes, is de schoen op een voetbalveld één van de weinige middelen waarmee men zich uiterlijk kan onderscheiden. De gecustomizede scheenbeschermer laten we derhalve, want niet zichtbaar, buiten beschouwing. Ofschoon de aanschaf van die onzin misschien wel de ultieme illustratie is van een enorme hang naar uniciteit.

Terug naar de kicksen. Het betreft een onderwerp waar iedere (ex-)voetballer, op elk niveau, een mening over heeft. Persoonlijk vind ik het wel van lef getuigen om zo’n geel, groen, paars of roze monster om je voeten te binden. Het doet namelijk iets met het verwachtingspatroon. De gele Mercurial Vapors van Nike trek je bijvoorbeeld niet aan als je de 100 meter aflegt in meer dan 25 seconden. Je kan het principe van de voetbalschoen in die zin vergelijken met een tennisser die zich volledig uitdost, incluis haarband, in de kledij van Nadal: als je er dan geen hout van kan, sta je gewoon voor lul.

Voor de mensen die dat onderscheid niet nodig hebben – of het niet aandurven om een keer iets afwijkends aan te trekken – was er tot nu toe altijd de zwarte schoen. Noem het conformerend of juist ‘zoals het hoort’, maar nog steeds zweert een grote groep voetballers bij het eenvoudige donkere leer. Maar ook dat zekerheidje staat sinds gisteren op losse schroeven. De voetbalschoen der voetbalschoenen, de zwarte Copa Mundial, vanaf 1979 adidas_copa_mundial_fg2013081201_0zoals goed als onaangetast, verscheen gisteren in een witte uitvoering. Op 1 april zouden we zeker hebben geweten dat het een grap was. Edoch, op de 3oste van september is dit soort nieuws bittere ernst. Adidas pleegt hiermee heiligschennis!

– De witte Copa’s komen van www.soccercleatsus.net 

Advertenties

Een Reactie op “ADIDAS PLEEGT HEILIGSCHENNIS

  1. Ik snap dit eerlijk gezegd ook niet. Mensen die Copa Mundials, of Kaisers kopen, die willen toch helemaal geen witte schoenen. Mensen die witte schoenen willen hebben in dat prijsegment toch ook andere keuze binnen het adidas assortiment? Ik vind het marketingtechnisch heel zwak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s