TWENTSE BOERENOORLOG BLIJKT CATFIGHT

kalusha

Zondag stonden er twee derby’s op het programma: NEC – Vitesse en Heerenveen – Cambuur Leeuwarden. Voor de neutrale toeschouwer zijn derby’s leuk, maar ook niet meer dan dat. De supporters op de tribune zijn wat expressiever dan normaal en de kans op opstootjes op en naast het veld is iets groter. Dat maakt derby’s ietsjes spannender dan andere wedstrijden. Ietsjes. Toch vond Voetbal International het deze week nodig om maar liefst drie reportages vol te schrijven over Nederlandse streekderby’s. Van mij had het niet gehoeven. In wezen zijn derby’s altijd hetzelfde. Of het nu de twist betreft tussen Amsterdam/Rotterdam, Nijmegen/Arnhem of Knegsel/Steensel. Tenminste, dat dacht ik.

jan-smitEen Boerenoorlog. Zo noemde Voetbal International de derby tussen Heracles Almelo en FC Twente. Goeie benaming. Om deze omschrijving kracht bij te zetten, werd Heracles-voorzitter Jan Smit geciteerd: “Als er op sportgebied twee ploegen uit Almelo en Enschede tegenover elkaar staan, dan hangt er iets tussen. Iets ondefinieerbaars. Dat was vroeger al zo toen ik bij AKC korfbalde. Als we tegen Rigtersbeek of Nääs uit Enschede moesten spelen, was het altijd knokken geblazen. Voor die wedstrijden werd ook steevast een zwaargewicht als scheidsrechter aangesteld.”

Mijn definiëring van een Boerenoorlog slaat als een tang op een varken, zo blijkt. Bij een Boerenoorlog denk ik aan robuuste Tukkers die elkaar met een riek te lijf gaan. Over op hol geslagen vee dat krijsend een brandende stal uit rent. En over potige agrariërs die met suikerbieten elkaars harses inslaan. Het laatste waar ik bij een Boerenoorlog aan denk, is korfbal, de enige sport waar de vrouwen meer beenhaar hebben dan de mannen. Waar je lekker gemengd mag douchen met de zus van de zoon van je vaders broer. En de sport waarin je er 95% van de tijd bijstaat alsof je een taxi staande houdt. Korfbal1Blijkbaar bestaat de Twentse Boerenoorlog uit een handjevol mietjes in veel te korte broekjes, dat probeert elkaar aan het huilen te krijgen. Bitchslaps in plaats van bieten. Geen brandende stallen, geen krijsend vee. Het enige gekrijs ontluikt wanneer één van de heren korfballers zijn nagel breekt.

17 januari 2014 staat dubbeldik omcirkeld in mijn agenda. Dan speelt FC Twente thuis tegen Heracles Almelo. Ik ga kijken! Heb wel weer eens zin in een catfight.

Het vinden van een foto van Jan Smit was lastig. Blijkbaar heeft een Volendamse volkszanger exact dezelfde naam. We vonden de échte Jan Smit op Speakersonline.nl.

We vonden de korfbalfoto op Bristolkorfball.org

Een Reactie op “TWENTSE BOERENOORLOG BLIJKT CATFIGHT

  1. Heracles-Twente vice versa is een plastic derby. En dat zeg ik als geboren Tukker. Heeft geen enkele historie of diepere achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s