DE EKTE GROUNDHOPPER HUPT NIET

WEEKEND-mazuro
Ludo Coeck-stadion 5565636284_42d67173ff_zHet trouwe volkje voetbalvolgers manifesteert zich in vele gedaantes en gradaties. Je hebt de liefhebber, de gek, de freak en alles wat daar nog tussenin zit. Maar het zijn allemaal onschuldige aandoeningen vergeleken met het merkwaardigste specimen onder hen, de groundhopper. Getuige ook dit uit verwondering verwekt epistel over de rare kostgangers die Koning Voetbal tot zijn onderdanen mag rekenen. Toen ging het nog voornamelijk over het zootje ongeregeld dat inmiddels onderdak heeft gevonden bij FC Blogbroeders. Maar nu ga ik, tegen beter weten in, proberen de groundhopper te doorgronden. Terwijl dat nota bene al veel beter is gedaan door Sjoerd Mossou met de column waarin hij de term stadionautist introduceerde. Laat ik dan zelf maar het beprip zelfmoordcolumnist lanceren voor de  sukkel die in zijn eigen column deze onaantastbare voetbalschrijver opvoert.

Hoe dan ook, het fenomeen groundhopper fascineert mij mateloos. Het zijn, voor zover ik weet, vrijwel uitsluitend relatief jonge mannen. Of er moet toch een 50Plus-afdeling zijn en dus nog hoop voor Henk Krol. Zijn er ook groundhopsters? Of groundhipsters op de moderne trendhoppertoer? Het heet dat er zelfs groundhoppers zijn met een levenspartner. Wier lief dus de Boek Joris vd Wier tf-boekomslag2gemeenschappelijke vrije tijd zelden benut als tijd om te vrijen. Je zou er zelf ook van gaan hoppen, toch? Gij zult bezoeken, aldus luidt het ultieme Stadiongebod. Nog beter zou zijn: Gij zult vreemdgaan. Vreemde snuiters in den vreemde, naarstig op zoek naar de vreemdste plekken in de verste uithoeken der aarde. De ware groundhopper is een hondstrouwe stadionbezoeker, maar dan wel eentje met zoveel mogelijk wisselende contacten.

Toch, verreweg het meest intrigerende aan de groundhopper is voor mij de totale overgave aan een sport die je zelf niet of nauwelijks kunt beoefenen. Of er moet weer eens een retrovoetbalevenement zijn. Mijn voetbalpassie was toch het hevigst toen ik zelf nog kon voetballen. Groundhoppers zijn altijd op voetbalplekken of daarnaar onderweg in plaats van zelf tegen een balletje te trappen. En niet zelden, zoals al eerder betoogd, missen ze daarvoor ook de natuurlijke aanleg. Het zou een gevalletje van compensatie kunnen zijn. Net als bij de natuurlijke vijand, de voetbaljournalist, in feite ook een stadionautist. Van Letland tot de Langeleegte 9789081662000-tom-bodde-van-letland-tot-de-langeleegte-178Niet verwonderlijk dat Sjoerd Mossou zich zo goed kan verplaatsen (..) in dit curieuze verschijnsel. De groundhopper is een voetbalplekliefhebber. Een stadionsupporter, geen clubfanaat. En een stadion moedig je niet aan. Daarin sta je in stille verwondering te kijken. Ook een groundhopper hoef je niet aan te moedigen. Probeer het maar eens: “Hup groundhopper hup”, het bekt niet. Hebben we op de valreep toch nog een verklaring voor het fenomeen gevonden. Het raadsel blijft evenwel bestaan. Gelukkig maar.

Ps. Door onze retrovoetbalevenementen hebben we, onder meer, drie van die rare jongens nader leren kennen en geloof me, in het echt vallen ze reuze mee. Sterker nog: ze hebben zowaar mee gebald, dan wel de nodige ballen tegengehouden. Ze zijn in dit relaas gelinkt en twee van hen schrijven zelfs heuse boeken, zoals bovenstaande  foto’s illustreren. De middelste boekomslag komt van doingthe116.wordpress.com en de onderste van groundhopper.nl. De fraaie afbeelding van het Ludo Coeck Stadion van Berchem Sport komt van het onvolprezen stadiongebod.wordpress.com.

Advertenties

2 Reacties op “DE EKTE GROUNDHOPPER HUPT NIET

  1. Pingback: Help Joris van de Wier de hopperwinter door | VOETBLAH

  2. Pingback: DE KLEINE KLASSIEKER: NK Maribor – Olimpija Ljubljana | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s