NEDERLAND WEL DEGELIJK WERELDTOP

catalaannina“Meer Spaanse wijn, met Portugese kurk in een Italiaanse zwembroek op een Grieks strand”. Het zou zomaar een quote kunnen zijn van een zich op de toekomst oriënterende Wesley Sneijder. Toch dient het zinnetje in een ander licht te worden gelezen. Hij komt namelijk van Jesse Frederik. Financieel journalist en columnist. Schrijft voor De Groene Amsterdammer en Follow the Money. Het laatste bij mij vooral bekend door Eric Smit. U weet wel, de man die zich ‘vergreep’ – ofschoon het zich maximaal laat kwalificeren als lichte obstructie – aan Nina Brink. Nina reageerde met een, wat wij zouden noemen, Bouaouzannetje en legde vlotjes beslag op al Eric’s middelen.

Tot zover de uitgebreide biografische introductie van Jesse Frederik. Wat hij betoogde in De Groene Amsterdammer van 10 oktober jongstleden is des te interessanter. Nog een quote: “In het internationale spel van de commercie wint het land dat meer uitvoert dan invoert”. Jesse stelt vast dat Nederland, in tegenstelling tot FIFA’s wereldranglijst, op dat vlak wel meedraait in de wereldtop. Dat uit zich in een positieve handelspositie, ofwel een handelsoverschot. Voor de economische leek een prima teken. Immers, een handelsoverschot betekent: een hoop geld te goed. Dat moeten we toch echt anders zien, claimt Jesse: “Het handelsoverschot verarmt ons.”

En dat wisten wij voetballiefhebbers natuurlijk al veel langer dan vandaag. Hoe eerder en hoe meer wij onze talenten uitvoeren, des te schameler worden wij als voetballand. Daarnaast liggen de tijden dat wij Zuid-Amerikanen durfden te ‘importeren’ ver achter ons. Waarom? We denken dat we ze niet kunnen betalen. Liever kiezen we enkel (!) voor het opleiden van eigen jeugd. Maar die jeugd wordt al ‘geëxporteerd’ voordat ze ook maar iets in Nederland heeft kunnen toevoegen en opbrengen. Daarom zou ook de voetballerij Jesse’s aanbeveling terbuy_button harte moeten nemen: “Nederland moet stoppen met onder zijn stand te leven”. Weg met het netjes in de financiële pas lopen. Kopen die Brazilianen, Spanjaarden en Italianen. Kunnen we ook weer eens meedoen in de Europese top. Geld moet rollen!

Ps. Lees hier het hele artikel van Jesse Frederik.

– Het boek van Eric Smit vonden we op www.zappen.blog.nl
– De Buy-button komt van www.dailyblogtips.com

Advertenties

Een Reactie op “NEDERLAND WEL DEGELIJK WERELDTOP

 1. Zeer lezenswaardig stukje.
  Zo had ik het al eerder moeten bekijken.
  Nederland exporteert meer kwalitatief goede voetballers dan het importeert.
  Voor Strootman met zijn 20 miljoen kun je 10 Nigerianen, 5 Denen en 5 Oostenrijkers contracteren.
  Ga het lijstje maar af.
  Sneijder
  Van Persie
  Vorm
  Huntelaar
  Noem maar op.
  Wat kwam er binnen?
  Tyton/Fisher/Martens enz.
  Dat is een wereld van verschil.
  Dus we hebben met Duitsland een positieve handelsbalans.
  We exporteren alleen weinig richting Afrika.
  Daar is geen belangstelling.
  Neen, daar kunnen we niets verdienen.
  Maar wel in Australië en zelfs in China.
  Dit vind ik leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s