KAMPIOENENMAKERS

WEEKEND-mazuroAlle Turken heten Ali, alle mental coaches heten Troost. Lijkt het wel. Wie herinnert zich niet Ted Troost? Toch niet de kleinste jongens deden een bakkie bij Ted, die het fenomeen haptonomie een geheel nieuwe dimensie gaf. Naar verluidt tilde hij San Marco, Breukie en De Zwarte Tulp aan hun nekvel op, waarna dezen weer onbevreesd het strijdperk betraden. ted troostEr zijn zelfs mensen, waaronder Ted zelf, die beweren dat we zonder Troost nooit Europees Kampioen waren geworden. Nou, zonder Berry van Aerle ook niet, denk ik dan. En geloof maar niet dat Berry zich door Tedje liet betasten. “Flikker ’s op man, gij blèft mi oew pote van mèn af.” Iets in die trant moet Berry destijds hebben gezegd; of in elk geval hebben gedacht. En wie is er met beide benen op de grond blijven staan? Nou dan!

– Vergis u niet, dit is geen Johan Derksiaanse tirade tegen mental coaching in de (voetbal)sport. Integendeel. Er is een schromelijk gebrek aan deskundige mentale begeleiding in het topvoetbal. Laten we echter de spelers in onze Wammes Waggel-competitie eerst maar eens de elementaire beginselen van het voetbal bijbrengen. Dat zou al heel wat troost bieden. Maar zoals ieder dorp zijn idioot heeft, zo heeft elke beroepsgroep zijn charlatan –

Het lichaam liegt nooit, zo luidt de titel van Teds magnum opus. Een open deur, een joekel van een gemeenplaats. Net als ‘luister naar je lichaam’. Als ik mijn lichaam had willen afluisteren, zou zelfs de apparatuur van de NSA nog ontoereikend zijn geweest. Ted Troost geeft nu nog cursussen aan topmanagers. Hoe succesvol dat is, lezen we dagelijks in de krant. Want als iets de dooddoener ‘het lichaam liegt nooit’ logenstraft, dan is het wel de ‘waarheidsgetrouwheid’ van de doorsnee-topmanager. Of is het spraakcentrum soms geen onderdeel van het menselijk lichaam, Ted?

John Troost 0025Dezer dagen rammelt ene John Troost nadrukkelijk aan de poorten van menige betaald voetbalclub in den lande. Hem wordt zelfs stalken verweten. Het valt moeilijk te geloven, maar het schijnt geen familie te zijn. Ook John noemt zich mental, erger nog energetische coach en blijkt zich eveneens te bedienen van onorthodoxe methodes. Hij gaat zingend en dansend door de kleedkamer om de spanning weg te nemen. Op zich niks mis mee. In Afrika en Brazilië doen ze niets anders. Maar als een Hollandse kaaskop Michael Jackson gaat nadoen..

John Troosts claim of fame is het kampioenschap van Anderlecht en je hoeft tegenwoordig maar een oogje te werpen op John van den Brom om Johnny’s succesformule te herkennen. Een rentree bij les Mauves bleek kansloos en sindsdien probeert Troost 2.0 zich bij onder meer Vitesse en vooral PSV binnen te hengelen. Tiny Sanders en consorten zouden best wat mentale begeleiding kunnen gebruiken, dus er mankeert niet zoveel aan Johnny’s diagnostische vermogen. Maar met zijn ziekte/zelfinzicht is het bar slecht gesteld. Want ook hij zou bij PSV Berry weer tegen het lijf lopen. Flikker toch op man!

– het boek van Ted Troost komt van http://www.joopmolendijk.nl
– John Troost haalden we van media.vrtnieuws.net

Advertenties

2 Reacties op “KAMPIOENENMAKERS

 1. De naam Troost valt herhaaldelijk.
  Ted Troost was bekend en deze haptonoom had veel volgelingen.
  Het lichaam liegt niet.
  Dit was een goed boek geweest voor Fernando Ricksen die op zijn beurt weer een aardig boek liet schrijven voor Troost.
  De tweede Troost gaat wel ver dat hij zegt dat hij kampioenen kan maken.
  Dat is dus gewoon lulkoek.
  Trainers en spelers verdienen samen een kampioenschap en de softe medewerkers zorgen voor de juiste psychische instelling.
  Kijk als spelers stijf van de spanning moeten spelen, is een ontspannende sessie va troost bruikbaar.
  Dit geldt voor een paar spelers, de zenuwpezen.
  Dit geldt niet voor de kanjers.
  Messi/Ronaldo enz hoeven geen Troost in de kleedkamer.
  Ik heb wel moeite met de naam Troost.
  Alsof er getroost moet worden voor of na een wedstrijd.
  Maar we mogen niet afhankelijk zijn van deze sjamanen in het kleedlokaal.
  Een speler moet fysiek en psychisch opgewassen zijn tegen een klus.
  Dan kun je ook wel een tolk of een docent inhuren om de communicatie te bevorderen tussen Tyton en Rekik en Toivonen en Matavz.
  Die verstaan elkaar anders niet.
  Voor mij is interessant of een trainer ook een kleine psycholoog is.
  Iemand die de opleiding van docent heeft gedaan die begrijpt de spelers doorgaans wel.
  Ga niet te ver in die begeleiding.
  Dat is mijn devies.

 2. Pingback: Waarom een teleurgesteld Nederlands Elftal zeker niet teleurstelt | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s