GASTVRIJ BULGARIJE

catalaanSaid & Done is een alleraardigst en week resumerend voetbalrubriekje op de online editie van The Guardian. Een soort van volwassen versie van VI’s ’t Wereldje. Je steekt er nog eens wat van op. Wetenswaardigheden die niet breed werden uitgemeten in de pers en dat in sommige gevallen wel hadden verdiend. In die categorie scharen we het volgende bulletin: Het Bulgaarse Levski Sofia, 26-voudig kampioen, heeft afgelopen week een boete ontvangen van ’s lands voetbalbond wegens racistische uitingen. “Death to the refugees” en “Blood will be spilled over our lands” vormden vorige week de ludieke leuzen waarmee de supporters dachten hun spelers te kunnen enthousiasmeren.

0,,10268~12231996,00Nu. We weten dat zowel UEFA als FIFA behoorlijk hun best doen racisme uit te bannen en velen zullen opmerken dat dit ook hun voornaamste, wellicht zelfs enige, competentie is. Maar voor de media is het toch een beetje een dood onderwerp. Af en toe weliswaar aangezwengeld door incidentjes hier en daar, maar hoogstzelden gepromoveerd tot voorpaginamateriaal of hoofdartikel. Verplichte nummertjes lijken het. En dat is toch wat gek. Aan de ene kant zorgt de vercommercialisering ervoor dat clubs zich vervreemden van hun supporters, en aan de andere kant gijzelen supporters blijkbaar hun club door het te gebruiken als podium voor xenofobie en racisme. Daar zit een onmiskenbare spanning voor betaald voetbal organisaties.

Daarnaast verdienen Levski en de Bulgaarse voetbalbond het om op hun plek gezet te worden door de Europese kwaliteitsmedia. The Guardian framed het nu als volgt, quote: “Taking the lead: Bulgaria’s FA fining Levski Sofia €1,500 after fans who marked Hitler’s birthday with a swastika display in April produced a new banner reading “death to refugees”.” Taking the lead percipiëren we in deze context het beste als slecht sarcasme. Geen voetbalbond laat haar plek van verbroedering zo opzichtig misbruiken, zonder dat er sprake is van zware corruptie of onderdrukking. Dat is misschien giswerk, maar niettemin het uitzoeken waard. Overigens bleef het voor de Ultra’s van Levski vorige week niet bij wat obligaat racisme. Ze ontdeden hun nieuwe trainer op de dag van presentatie van zijn kloffie, omdat ze het niet eens waren met zijn aanstelling. De dag erna nam Ivaylo Petev maar weer ontslag. Hoewel ik ook hem verwijt dat ie überhaupt een club wilde coachen die dit soort supporters in haar stadion herbergt.

– De afbeelding komt van www.chelseafc.com  

Advertenties

Een Reactie op “GASTVRIJ BULGARIJE

 1. Levski Sofia is geen fijne club.
  Deze Bulgaarse club komt alleen maar negatief in beeld.
  Racisme. steekpenningen, discriminatie van donkere spelers en steenrijke voorzitters die maar aan rotzooten.
  Hier wil je niet voetballen.
  De Bulgaarse competitie is zeker niet de mijne.
  IK stop want ik baal van Bulgaren en ik rook liever sigaren.

  Trapatoni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s