ARGENTIJNSE SCHEIDS STAAT OP ZIJN STREPEN

populistmuurtjeNegen meter vijftien. De gemiddelde lengte van een pleziervaartuig op de Loosdrechtse Plassen, de hoogte van een rijtjeshuis met zolder of driekwart streekbus. U zult de lengtemaat van een boot of stadsbus allicht fout inschatten, maar op het voetbalveld bezitten we allemaal een timmermansoog. Negen meter vijftien. De muur staat te dicht bij. “Dat is verdomme nog geen zeven meter, scheids”. Met de handen kuis voor de edele delen gevouwen schuifelt de verdedigingslinie een klein beetje naar voren. De man in het zwart merkt het gesmokkel niet op. “Hé blinde! Dit is nog maar zes meter”.

Hoe moeilijk is het nou? NEGEN METER VIJFTIEN. Gewoon negen stevige passen. Niet te groot, niet te klein. Negen passen zoals je de benen net iets verder uit elkaar zet wanneer je een trein moet halen. Negen stappen en de lange zijde van een geodriehoek. Een beetje onhandige maat, maar die Engelsen moeten zo nodig alles anders doen; 10 yards, misschien zijn dat wel precies 10 normale stappen. Maar toch, zo ingewikkeld is die negen meter vijftien ook niet. Alleen dat verdomde smokkelen! Een scheidsrechter wordt geacht ogen in de rug te hebben. De realiteit leert echter dat zelfs scheidsrechters mensen zijn en niet verder komen dan twee kijkers.

spuitbus scheids media_xll_5199948Gelukkig zijn er moderne hulpmiddelen die het toch al belachelijk lage foutenmarge van het arbitrale trio verder omlaag helpen. In Argentinië zijn scheidsrechters uitgerust met een spuitbusje met kalkspray. Op de plek waar de overtreding is begaan, spuit de scheidsrechter een halve cirkel, gelijk die gele op je geodriehoek waarvan je geen benul had waar die voor diende. Na negen ferme passen en een geodriehoek trekt hij nog een streep. Daarachter mag de muur plaatsnemen. En geen centimeter naar voren! Het is tenslotte een muur. Muren zijn statisch. Ze zijn ongevoelig en onbewogen. Daarom praten we als iemand niet luistert tegen een muur. Onmenselijk als hij is, klaagt de Klaagmuur niet over het geklaag.

Nooit meer te vroeg inlopen. Laten we de scheidsrechter gelijk een meetlint meegeven. Dan staat de muur nooit te ver of te dichtbij. Weg met het geklaag! Weg met de onzekerheden! Want de belangen zijn te groot om aan het toeval over te laten. Toeschouwers met timmermansogen willen zich niet ergeren aan muurtjes; zich niet bekommeren om onterechte penalty’s en discussiëren over buitenspel. Politiek leveren we ook niet uit aan de borreltafel, waarom volkssport nummer één dan wel? De bal is weliswaar rond, maar rechtvaardigheid is heilig. En de scheidsrechter is de sterke arm der voetbalwet en moet daarom net als de politieagent bepakt en bezakt het veld op. Zijn oortjes als portofoon, de kaarten als bonnenboekje en met kalkspray als equivalent van de pepperspray.

4 Reacties op “ARGENTIJNSE SCHEIDS STAAT OP ZIJN STREPEN

 1. Het moet niet gekker worden.
  Aan zoiets had ik niet gedacht. een bus spray om de afstand aan te geven van 9.15 meter.
  Door alle hulpmiddelen moet hij als een pakezel het veld over en vaak is de man in het zwart al te laat.
  Een container met spullen aan de zijlijn biedt uitkomst.
  Daar kan hij zo uit pakken.
  Van mij mag er ook een honkbalknuppel in liggen om lastige spelers tot de orde te roepen.
  Of een injectiespuit om ze plat te spuiten bij exorbitant gedrag.
  Een pistool mag natuurlijk niet om er definitief mee af te rekenen,.

  Alles bijeen is het van de gekke.
  Er zijn beperkingen. een scheidsrechter maakt fouten en spelers doen dat ook.
  Een scheidsrechter zal onder druk nog meer fouten maken.
  Als we dat niet accepteren, moeten we er gauw mee ophouden.
  Respect over en weer en aanvoerders die hun ploeggenoten tot kalmte manen want er lopen een stel mafkezen rond die eigenlijk niet op het veld mogen komen als je een IQ= test had afgenomen.
  Je kunt het aan de buitenkant al zien.
  Je weet met die Vinnie Jones types gaat het mis.

  Ik vind een spuitbus prima maar doe er dan iets anders in.
  Een spray die een agressieve speler helemaal plat spuit en deze uitwerking mag 24 uur duren.

  Dan wil ik wel fluiten in Buenos Aires en Rosario,
  Estuduantes de la Plata opgepast.

 2. Pingback: De Vijf Voetbalvondsten van het WK 2014 | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s