ZOEKENDE KNVB STRAFT ER OP LOS

mrvoetblah
zeeDeze week kwam de vaderlandse voetbalbond in het nieuws door een aantal teams uit te sluiten van competitievoetbal. De eerste elftallen van DVSA (Amerongen), Oranje Wit (Elst), Zeeburgia (Amsterdam) en de A1 van AGB (eveneens Amsterdam) mogen tot het einde van het seizoen niet meer in actie komen. De eerstgenoemde twee teams gingen met elkander op de vuist; Zeeburgia1 zorgde er dit jaar tot tweemaal toe voor dat een wedstrijd werd gestaakt en de A1 van AGB ging een team van Geuzen Middenmeer te lijf. Een woordvoerder van de KNVB lichtte de besluiten toe door te wijzen op het mandaat van de leden (na de dood van Nieuwenhuizen) voor een zero tolerance aanpak als het gaat om geweld op de velden.

In het verleden hebben wij ons regelmatig negatief uitgelaten over de lakse houding van de KNVB inzake agressie in het amateurvoetbal. Daarnaast zijn wij de eersten om in de bres te springen voor slecht toegeruste scheidsrechters in prof- en amateurvoetbal. Toch bekruipt ons bij het lezen van de berichtgeving over bovenstaande dossiers af en toe een gevoel van onrechtvaardigheid. We hebben het hier namelijk niet over louter beruchte clubs die keer op keer in de fout gaan met meerdere elftallen. In het geval Zeeburgia was er geen sprake van fysieke, maar slechts van verbale agressie. En bleek een en dezelfde scheidsrechter verantwoordelijk voor het staken van beide wedstrijden van de club. Dit zorgt in ieder geval voor een zweem van subjectiviteit en/of partijdigheid.

Wat verder opvalt is dat voor het handgemeen tijdens DVSA – Oranje Wit beide teams werden gestraft, terwijl dit bij AGB – Geuzen Middenmeer niet het geval was. Uiteraard zal de KNVB hier haar redenen voor hebben, echter vooral DVSA lijkt het hier totaal mee oneens. Nu blinken geschorsten wel vaker uit in een gebrek aan zelfreflectie, maar DVSA lijkt oprecht met stomheid geslagen, terwijl Oranje Wit slechts meldt dat ze dacht de problemen uit het verleden onder controle te hebben: you can do the math. Tot slot is er nog de kwestie van de voetballer van het Nederlands ID team (voor spelers met een laag IQ). Juist deze speler werd tijdens gestaakte wedstrijd nummer twee van Zeeburgia uit het veld gestuurd, waarna hij niet het juiste incasseringsvermogen aan de dag legde. De Amsterdamse club beroept zich op het feit dat ze deze spelers een kans geeft voetbal te spelen.

Moeten scheidsrechters hier op de een of andere manier rekening mee houden, zoals je dat ook met een speler doet die doof is? Moet Zeeburgia zelf een beter kader scheppen om dit verantwoord te doen? Staan sommige spelers buiten of boven de wet? Waar twee vechten hebben twee schuld? Moet een scheidsrechter die een wedstrijd van club X gestaakt heeft, daarna nog wel diezelfde kant op? Allemaal lastige implementatievragen, behorende bij een schijnbaar simpel devies als ‘Zonder respect geen voetbal’. Blijkens het afgelopen weekend is de KNVB nog zoekende naar een juiste invulling. Maar bovenal geldt: ze steekt in elk geval haar nek uit. We zullen het kritisch blijven volgen.

Ps. De casus Zeeburgia is uitgebreid te volgen op http://www.hetamsterdamschevoetbal.nl.

Een Reactie op “ZOEKENDE KNVB STRAFT ER OP LOS

 1. IK MAG GRAAG LEZEN DAT DE KNVB EINDELIJK EENS DAADKRACHTIG OPTREEDT.
  Tijden hebben we gemopperd over de slappe daden en nu komt er eindelijk garen op de klos.
  Maar de zaken moeten wel rechtvaardig worden afgewerkt en daar ben ik in de voorbeelden niet van overtuigd.
  De botte bijl gaat er in maar niet daar waar het moet.
  Je moet wel in de rotte plekken blijven snijden.
  Maar er gebeurt iets en dar is moed voor nodig.
  Ingrijpen bij een wedstrijd waar veel agressie is,nodigt uit tot nog meer agressie.
  De taak van de KNVB is daarom ook niet te benijden.
  Ik zou niet in hun schoenen willen staan.
  Zeker niet met die dreigementen achteraf waarbij vrouw en kinderen niet veilig zijn.
  Het eerste dat ik aanschafte waren een paar bokshandschoenen.
  Daarna een paar boksbeugels en ten leste wurgstokjes.
  Leve de KNVB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s