ORANJE IS HET NIEUWE ITALIË

mazuroEr is iets heel merkwaardigs aan de hand in voetbalvaderland. We – Oranje dus – zijn een heel jaar lang ongeslagen gebleven. Maar niet dat we onze arme tegenstandertjes even onder de voet hebben gelopen, met een achteloos gebaar opzij hebben geschoven of superieur van het kastje naar de muur hebben gestuurd. Zoals we dat volgens de overlevering deden in ons totaalvoetbaltijdperk. totaalvoetbalDat we ook toen nogal eens met de hakken over de sloot verder kwamen, willen we maar al te graag uit ons collectieve geheugen verbannen. De tijd verheelt alle zonden. Maar het Hollandse voetbal staat voor aanvallen; voor durf en avontuur. En zoals dat gaat met mythes, etiketten en stereotyperingen – ze blijven hardnekkig bestaan, ook als ze allang niet meer opgaan. Ga maar na: Oranje won in 2013 zeven keer en speelde vijfmaal gelijk. In 2009, de vorige ongeslagen jaargang, zesmaal winst en vijf keer gelijk. Vooral dus een prestatie van formaat in verdedigend opzicht. Terwijl we al jarenlang klagen over een schromelijk gebrek aan goede verdedigers.

Goed, tijdens het regime van Bert van Marwijk hadden we de controleurstandem Bommel-De Jong als buffelende buffer vóór de verdediging. Veel verder af van het totaalvoetbal zijn we nooit geweest. Nu hebben we dé profeet van het totale-mens-principe als roerganger en die kwalificeert doodleuk de recente 0-0 tegen Colombia als de beste wedstrijd onder zijn bewind. Niets ten nadele van de verdienste beider bondscoaches, maar dat we geen aanvallende voetbalavonturiers meer zijn, mag gerust een understatement heten. In de oudere categorie hebben we twee wereldaanvallers en twee geniale, doch broze middenvelders (Persie, Robben, Vaart, Sneijder). Er is momenteel geen enkel exceptioneel, aanvallend talent. Of ze moeten op De Toekomst in het verschiet verscholen liggen. Ons belangrijkste, niet puur verdedigend exportproduct met perspectief is Kevin Strootman. Door onszelf gescout, maar nou niet bepaald dé exponent van het voetbal waarmee we school hebben gemaakt. Ons voetbaldroomland is Italië.

Want we voeren qua voetbalontwikkeling zogezegd een achterhoedegevecht. Ook onze aanvallers moeten verdedigend denken en handelen, daarmee de tekortkomingen van de verdedigers verhullend. Gebeurt dat even niet (Japan), dan gaan de billen bloot. Maar toch, als we al talent hebben, dan moeten we dat zoeken in de achterste linie. Bruma, Rekik, Veltman, Denswil, Blind. Martins azzurri_catenaccio_tshirt-r57e49ed9db08455180c92032f4df0b96_8nhl3_512Indi? Van Aanholt? Het aanvallende, creatieve potentieel steekt daar schril bij af. Depay? De alras door Jan Mulder heilig verklaarde Boëtius? Vilhena? Fer? Schaars, maar daar moeten we het mee doen. En zo zitten we in de krankzinnige situatie dat, nu we wereldaanvallers hebben, we een behoudend spelletje spelen omdat de verdedigers óf te beperkt óf nog te jong zijn. En dat we straks, als de verdedigende talenten gerijpt zijn en we dus weer op avontuur kunnen  gaan, geen fatsoenlijke aanvallers meer hebben. Beste, want alom geroemde jeugdopleidingen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar en Enschede: wat is hierop uw antwoord?

– het Totaal Voetbal-shirt komt van 4.bp.blogspot.com

– het AZZURI-shirt vonden we op rlv.zcache.com

Advertenties

2 Reacties op “ORANJE IS HET NIEUWE ITALIË

 1. Natuurlijk zijn wij het nieuwe Italië niet.
  Wat een lulkoek.
  Denk nu eens positiever.
  Dan ga ik uit van Italië wat ik nog steeds een machtig voetballand vindt.
  De Italianen proberen zelfs aan te vallen daar waar het catenaccio jaren hoogtij vierde.
  Nederland heeft goede spelers, een mix van van alles wat.
  Nederland behaalt redelijke tot goede resultaten in de interlanden.
  Waar schort het dan?
  Die verrekte blessures en dat eeuwig gewissel van madam Van Gaal..
  Stop met het gewissel en ga uit van een basis elf en een schaduwteam.
  Ik hen nu al 7 keepers voorbij zien komen.
  Verder 13 verdedigers/24middenvelders en 10 voorhoedespelers.
  De hele eredivisie heeft al een interland op zijn naam.

  Als Nederland de discipline op kan brengen en een kwak geluk heeft, komt het heel ver.
  Oranje hoeft van niemand bang te zijn maar voetbal dan ook zonder risico te nemen.
  En dan is het voor de kijker nog leuk ook en krijgen we weer een fantastische zomer.
  Negatieve berichten schrijf maar over het schaatsen, handbal en schaken.

 2. vindt=vind in een machtig voetballand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s