DE TOTALE PREMIER LEAGUE-BELEVING

renevanrijswijkNewcastle RodneyHet geluid van noppen in de spelerstunnel. Wisselspelers sjokkend langs de middellijn. Er krioelen nerveuze PR-mensen van de club rond. De beide coaches  komen sfeer proeven. Het stadion is al halfvol, een klein half uur voor de wedstrijd. Journalisten. Cameraploegen. Ondergetekende loopt ook rond het veld en een grensrechter loopt bijna tegen me op. Uw kersverse scribent is tezamen met een vijftal andere voetbalbloggers door  DFDS uitgenodigd om een heuse voetbalcruise te maken naar Newcastle United, bespeler van de enige echte cityground die de Premier League nog rijk is. Saint James’ Park ligt midden in de stad. Het is als de Amsterdam Arena die op de Nieuwmarkt in Amsterdam zou staan. Met eveneens een aangrenzend Chinatown.

Lee, de bijzonder vriendelijke perschef van ‘The Magpies’, heeft ons voorzien van de benodigde accreditatie en behandelt ons met alle egards. Er is eten en drinken. Lee drukt ons op het hart dat we dat vooral moeten pakken. Kom bij de grote clubs in Nederland maar eens om zo’n gastvrije ontvangst. Dichter bij totale Premier League-beleving zal ik als ernstig gemankeerde voetballer nooit komen. We nemen plaats op de perstribune, die dicht op het veld zit. We kunnen de jongens naar elkaar horen schreeuwen. Newcastle United, met de Nederlanders Tim Krul in de basis en Vurnon Anita op de bank speelt tegen Norwich City met Leroy Fer in de basis. Reeds na twee minuten kan er gejuicht worden wanneer een corner van de zwart-witten langs alles en iedereen gaat en Remy de bal voor het inkoppen heeft. Vlak voor rust wordt het nog 2-0 door Gouffran en in de tweede helft redt Fer de eer voor ‘The Canaries’ door zijn landgenoot Krul met een snoeiharde kopbal te passeren. Daar blijft het bij. Het speltempo is behoorlijk wat niveaus sneller dan in Nederland. De passing is snel, strak en loepzuiver, maar qua tactiek moet men zich er niet veel van voorstellen. Het is fysiek en snel. Die snelheid in het spel komt de afwerking niet altijd ten goede. Een paar afzwaaiers vlogen rakelings langs de cornervlag.

Na afloop van de wedstrijd zitten we bij de persconferentie van Newcastle-coach Alan Pardew die op voet van oorlog leeft met de lokale pers. Wij praten ondertussen met Cheikh Tioté die nog bij Twente heeft gespeeld. Een beest op het middenveld, maar eenmaal in gesprek met een paar Nederlandse bloggers verschrompelt hij tot een verlegen menneke. Zijn antwoorden zijn nog korter dan de rokjes die de vrouwen hier plegen te dragen. Heel kort.  Al met al verlaten we het indrukwekkende stadion met een tevreden gevoel. We gaan maar eens een pint drinken op de geweldige belevenis. Ik had me een vervelender debuut voor Voetblah voor kunnen stellen!

Advertenties

2 Reacties op “DE TOTALE PREMIER LEAGUE-BELEVING

  1. Pingback: Bloggers op voetbalreis: hun ervaringen.... - DFDS Seaways Blog

  2. Pingback: Voetbal in Newcastle - veel meer dan een bal en 22 spelers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s