HOE WORD JE EEN BLIJVERTJE?

catalaanDe zekerheid van iemands voetbalbestaan duurt meestal niet langer dan een week. Voor spelers liggen er te allen tijde blessures op de loer, trainers zijn overgeleverd aan de grillen van bestuurders en bestuurders kunnen plotseling geconfronteerd worden met mannen die om de zoveel jaar een nieuw speeltje zoeken. Maar voor zowel trainer als speler geldt dat je net zo goed bent als je laatst gespeelde wedstrijd (bestuurders hebben vaak wat meer speling). De vraag is dan hoe we de beïnvloedingssfeer van beiden het beste kunnen omschrijven.  In elk geval niet als iets dat zich laat kenmerken door vele mogelijkheden.

19059De knoppen waar een speler aan kan draaien beperken zich over het algemeen tot trainen (fysiek en mentaal) en perceptiemanagement. Trainen zorgt voor een basis prestatieniveau en voorkomt de ergste kenmerken van vormcrises. Knop twee spreekt bij voetballers wellicht wat meer tot de verbeelding: armpjes de lucht in bij een verkeerd ingespeelde bal, schwalbes, overdreven aanwezig coachen, zeiken tegen de scheidsrechter. Maar ook media presence is in dezen van groot belang en alle creativiteit daarbij geoorloofd. Afsnauwen van journalisten, meedoen aan Ik Hou van Holland of rode lopertjes vertrappen. De bron van afleidingsmanoeuvres is onuitputbaar. Echter compensatiegedrag is uiteraard geen effectieve langetermijn-maatregel.

Dan de trainer. Ga d’r maar aanstaan. Een blijvertje ben je al wanneer je niet binnen een jaar de zak krijgt, bij drie jaar wordt er een receptie georganiseerd die doet denken aan een diamanten bruiloft en bij vijf jaar ga je door het leven als ‘vergroeid met de club’. Om maar aan te geven hoe groot het verloop is in deze beroepsgroep. De enige directe beïnvloeding die zij kunnen initiëren is het managen van verwachtingen. Het betrachten van voorzichtigheid en niet te snel committeren aan te ambitieuze doelstellingen kan helpen om wat langer in het zadel te blijven. Maar eigenlijk komt het er voor deze mannen gewoon op neer dat baancontinuïteit op de lange termijn alleen is te realiseren door langdurig kortetermijn-succes…

Een beetje bestuurder met minimale financiële kennis doorziet direct de hypocrisie van meerjarige dienstverbanden voor trainers. Echt tijd voor opbouw is er nooit. Maak het je als club dan makkelijk en werk met eenjarige, maximaal tweejarige dienstcontracten. Dan scheelt een sloot aan afkoopsommen en zorgt ervoor dat de trainer zijn naïviteit omtrent visievorming thuis kan laten.

Ps. Ter onderbouwing: het gemiddelde dienstverband van een Premier League hoofdtrainer is één jaar en twee maanden! Arsène Wenger buiten beschouwing.

– de afbeelding komt van www.tvrage.com  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s