GEEF DE BEKER WAT CACHET

cardoso

Het heeft even mogen duren, maar na ruim acht jaar seniorenvoetbal mocht er toch een bescheiden succesje worden gevierd. Één schamele overwinning en twee gelijke spelen bleken afgelopen zaterdag voldoende voor een volgende ronde in het bekertoernooi. Let wel, we spreken hier over reserve vijfde klasse. De eerste twee bekerwedstrijden vinden traditioneel plaats voorafgaand aan de competitie en zullen door menigeen worden beschouwd als een goed excuus om vooral niet zelf oefenwedstrijden te gaan regelen. Toch gaat het kriebelen als je na twee wedstrijden nog uitzicht hebt op poulewinst. “Het is toch de kortste weg naar Europees voetbal,” gonst het ironisch doch hoopvol door de kleedkamer. De Kuip zal het niet worden, maar het feit dat je misschien eens moet gaan oefenen op penalty’s is al mooi.

Knvbbeker_croppedNederland heeft geen goede band met het bekertoernooi. De ‘Dennenappel’ is voor de topteams een troostprijs waarvoor het Leidseplein of de Coolsingel maar mondjesmaat wil vollopen. Dat straalt ook af op de rest van het team. Een vergelijkbare status heeft het toernooi op het laagste voetbalniveau, waarop toch het overgrote deel van de KNVB-leden actief is. En dat is onterecht. Want zoals gezegd, een spannende bekerwedstrijd waarbij winst of verlies direct exit betekent, is een wedstrijd op zich. Behoedzaam werd er daarom afgelopen zaterdag na de wedstrijd een extra meter bier besteld en werd er driftig op smartphones gekeken. Wie zou onze volgende tegenstanders zijn? Is ie te pakken? Fantasieën over te hete balletjes die door Zinedine Zidane uit een glazen pot gevist worden.

Dat je dan in de week daarop opeens gewoon een extra ingeroosterde wedstrijd op Voetbal.nl ziet staan, is dan enigszins ontnuchterend. Te meer daar nog niet eens zeker is of de wedstrijd nog voor of net na de winterstop zal worden gespeeld. Overwintering in het bekertoernooi niet in eigen hand, maar in handen van een districtsmanager die in een computer wat clubs uit de regio Amsterdam aan elkaar koppelt. Het kan romantischer. Daarom bij dezen de oproep aan de KNVB. Geef de beker wat cachet en laat voetbaliconen uit iedere regio na de poulefase voor een webcam een officiële loting verrichten. Op groot scherm in iedere Nederlandse voetbalkantine drommen gespannen voetballers samen om op KNVB.nl te zien of ze de volgende ronde naar WV HEDW of VVA\De Spartaan moeten afreizen. Amateurvoetballers mogen zich op het veld graag gedragen alsof ze op profniveau acteren; sterk ze een paar keer per jaar wat extra in die illusie.

Advertenties

2 Reacties op “GEEF DE BEKER WAT CACHET

 1. Bekervoetbal in Nederland is inderdaad een ondergeschoven kindje. Daar zou men veel meer mee moeten doen. Mocht je per ongeluk in de finale terechtkomen, dan wordt er op neutraal terrein gevoetbald. Dan mag je tussen andere bekerfinales, en beslissingswedstrijden voor promotie/degradatie strijden om die beker. Mocht je hem toevallig winnen dan win je de Districtsbeker reserveklasse cat. B West 1. Erg charmante naam ook. En denk er maar niet over om een feestje op het podium in de opgezette tent, want de volgende uitreiking dient zich al aan.
  Zelfs op professioneel niveau is het huilen geblazen. Want het volk nam maar wat graag de sponsornaam in de mond, sinds Amstel zich aan de beker verbond. Nu Amstel het niet meer sponsort is dat afgenomen, maar er wordt veelal gesproken van de beker, ipv de KNVB-beker. En de enige stadions die vol zitten, zijn die van eerste divisionisten en amateurclubs, als ze tegen een ‘grotere’ tegenstander mogen spelen. Bekervoetbal en Nederland gaat niet samen.

  Kijk dan naar Engeland. Hoewel verscheidene bekers zich verkocht hebben aan een sponsor, wordt de belangrijkste van allemaal wel ondersteund, maar niet naamgegeven door een sponsor. Maar in de volksmond leeft de Carling Cup niet, daar heet deze nog gewoon de League Cup. En wat dacht je van de FA Trophy en de FA Vase voor de iets mindere goden. En zelfs op laag niveau kunnen teams uit Worcestershire meedoen aan Worcestershire Senior Charity Cup. (En zo heeft iedere regio wel wat natuurlijk) Daar zou ik als supporter van mijn dorpsclubje veel blijer en trotser van worden, dan wanneer mijn club de standaard-klasse districtsbeker Zuid 2 heeft gewonnen. Maar ja liefhebbers van traditie en nostalgie komen in Engeland sowieso veel meer aan hun trekken dan hier.

 2. IK vind het bovenstaande verhaal wel interessant.
  In Engeland doen ze het veel beter en daar is de beker belangrijk gemaakt.
  In Nederland hangt de beker er maar bij en heb je nauwelijks roem als je dat ding/de schaal wint.
  Vreemd, dat het zo gelopen is.
  De landstitel telt.
  De beker telt niet althans het is niet te vergelijken met de landstitel.
  IK moet wel zeggen het is al iets beter geworden…10 a 20 jaar geleden was het helemaal niets.
  Als de belangstelling en de impact zo klein zijn dan moeten we ophouden om voor die schaal te spelen.
  Maar in andere landen lukt het wel.
  Wat doen ze daar dan goed?
  Nederland is gewoon geen echt voetballand meer.
  Wij zijn blasé.
  Overvoerd met voetbal.
  We kijken liever buitenlands voetval dan naar de nationale bekerstrijd.
  DFB Bokal is belangrijker.
  FA Cup op Wembley is interessanter.
  Ophouden met de beker en de schaal teruggeven aan de eigenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s