EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl.2: 2-6

heinenTwee weken terug maakte u in aflevering 1 van EEN JAAR IN DE ONDERBOND kennis met de Russische clubeigenaar Vlado Krasjnowitsj van het ambitieuze Groen-Wit-Rood. Hieronder deel 2.

Kort na de 2-6 nederlaag tegen directe concurrent FC De Graast wandel ik de perskamer (tevens kantine en supportershome) van Groen-Wit-Rood binnen. Sinds kort staat er een oude Chesterfield in de hoek van de ruimte. Dat is de plaats van Vlado Krasjnowitsj, eigenaar/mecenas/voorzitter /technisch directeur, maar vooral,  zo wordt clubwatcher Johan Hupkes van De Grasknijper niet moe te benadrukken, “voetbaldier”.

De voorzitter oogt vermoeid. Zijn asblonde haar, dat normaal gesproken als een kleedje op zijn hoekige schedel ligt, hangt nu als een oude paardendeken over zijn voorhoofd. Naast hem staat Vanja, zijn assistente.
‘Vlado is moe,’ zegt ze.
‘Hij weet het niet meer.’
Groen-Wit-Roods eigenaar neemt kleine slokjes van zijn wodka en staart naar de eerste elftalspelers, die aan de bar uiteenlopende frituursnacks bestellen.
‘We hebben een jong team,’
gaat Vanja verder. ‘Veel eigen kweek. Dat wil Vlado ook. Talent uit de buurt moet een kans krijgen. Maar zo gaat het niet langer.’

Dankzij de nederlaag is Groen-Wit-Rood voorlopig uitgeschakeld voor het kampioenschap in de Zevende Klasse B (Zondag). En dat terwijl Vlado Krasjnowitsj zo snel mogelijk naar de Champions League wil.
‘Heb je de spelers gezien?,’ vraagt Vanja, terwijl haar baas zinnen van louter medeklinkers in een mobiele telefoon van het merk Nokia gromt.
De spelers van Groen-Wit-Rood hebben zich na de blamage tegen De Graast collectief geëxcuseerd bij hun supporters.
Tenminste, dat was de bedoeling.
De meeste supporters hadden het koud en zochten meteen de warmte van de kantine op. Zo kwam het dat de spelers dan maar elkaar excuses aanboden.

‘Het gaat om het gebaar,’ zegt Vanja. ‘Vlado heeft het gewaardeerd.’
‘Heeft hij nog vertrouwen in de trainer?’ vraag ik. Groen-Wit-Rood heeft kort voor Vlado’s komst een jonge, talentvolle trainer aangesteld.

Zijn naam is Kors Brandsema.
Hij is 47 jaar.
Kors was de meest geschikte (en enige) kandidaat. Hij heeft tot vorig jaar in het eerste elftal gespeeld en bovendien een mooie snor. Doordeweeks werkt Kors in de personeelskantine bij Achmea. Daar bakt hij frieten, en vegetarische burgers, maar vanaf 1 januari is hij er niet meer welkom.

Volgens Kors is dat een geluk bij een ongeluk: hij wil zich ontwikkelen als trainer en gelooft in het tienjarenplan van de nieuwe eigenaar.
Maar nu staat Kors dus onder druk.
Volgens Kors omdat er geen nieuwe spelers zijn aangetrokken.

De oude zijn te jong. Groen-Wit-Rood mist ervaring. En kwaliteit.

Vanja: ‘We zitten met doorlopende contracten. Neem Rocky Jeremiasse. Hij wilde weg, maar er kwam maar geen belangstelling. Nu is hij een stoorzender, zeker sinds hij begeleid wordt door Giovanni Pantano, van ‘Da Giovanni’ op de Kerkstraat. Vlado is heus wel wat gewend qua hard zakendoen, maar hij stond toch even raar te kijken toen vorige week de hele gevel van z’n huurvilla onder de pastasaus zat.’

Vlado Krasjnowitsj zucht nog eens.
‘Is er nog vertrouwen in Kors Brandsema?’ vraag ik.
‘нет.’
‘Wat betekent dat?’
‘Nee,’ zegt Vanja.
‘Gaan jullie Kors Brandsema ontslaan?’
‘и.’
‘Ja.’

Daarna richt Krasjnowitsj zich op uit de Chesterfield, buigt zich naar me toe en mompelt in mijn oor: ‘Если вы запишите, я знаю, где найти.’

Advertenties

3 Reacties op “EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl.2: 2-6

  1. Pingback: EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl.2: Het Ontslag |

  2. Pingback: EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl. 4: Niet Welkom |

  3. Pingback: EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl. 5 – Transfertumult |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s