EEN COMPETITIE NAAR ARGENTIJNS VOORBEELD

populist
Scherp zijn de herinneringen aan 29 april 2007. Terwijl Excelsior AZ verraste kwam Ajax in Tilburg moeilijk tot scoren. In een Huizer kroeg hoorde ik dat Philip Cocu PSV naar het kampioenschap schoot. Ajax kwam 1 goal te kort voor de 30e landstitel. Vier jaar later op 15 mei 2011 werd de schaal alsnog behaald in een direct duel tegen de toenmalige koploper FC Twente. Memorabele competitieontknopingen, waarvan de data in mijn geheugen gegrift staan.

sanlorenzoMaar het kan nog gekker. Afgelopen zondag maakten op de laatste speeldag van de Argentijnse competitie vier ploegen kans op de titel. San Lorenzo, Vélez Sársfield en Lanus uit Buenos Aires en Newell’s Old Boys uit Rosario. Het lot, of wie weet de lokale Sepp Blatter, bepaalde dat de kampioenskandidaten elkaar in de laatste speelronde troffen. Koploper San Lorenzo (32 punten) mocht in de wijk Liniers op bezoek bij Vélez (30 punten). In Rosario hoopten de fans van Newell’s Old Boys (30 punten) en bezoekers Lanus (30 punten) op een misstap van San Lorenzo.

In het Estadio José Amalfitani ontwikkelde zich een afzichtelijk schouwspel. Beide ploegen grossierden in slechte passes en grote kansen bleven uit. Tot drie minuten voor tijd Vélez-speler Agustin Allone de bal in de zestien voor zijn voeten krijgt en hard uithaalt. Keeper Sebastián Torrico ontpopt zich tot de held van de dag door met een reflex de bal uit het doel te ranselen. De wedstrijd in Rosario was ondertussen in 2-2 geëindigd. Newell’s mocht zich twee keer virtueel kampioen wanen, maar Lanus, kersvers winnaar van de Copa Sudamericana, kwam evenzo vaak langszij. Tot de laatste minuut mochten alle vier de clubs op de titel hopen. Dat is wat anders dan het ophalen van de schaal op een woensdagavond tegen VVV of een regelmatige zege op NEC of NAC.

De kans op dergelijke competitieapotheosen kunnen we vergroten door de Nederlandse competitie op te knippen naar Argentijns voorbeeld. Een winter- en een zomerkampioen. Met zo’n model hadden de supporters in Arnhem, Enschede en Amsterdam met samengeknepen billen naar de televisie zitten kijken. Ajax had minder lamlendig gespeeld, Vitesse had de titel aan Theo Bos kunnen opdragen en PSV had de schone lei als wintertrofee.

Een korte competitie geeft clubs met een smallere selectie of een sterke reeks een grotere kans om mee te doen om de prijzen. De Argentijnse competitie is simpelweg meer egalitair: grote clubs als River Plate of Independiente kunnen zomaar degraderen. En ja, er is een onbalans in uit- en thuiswedstrijden. Kampioen San Lorenzo speelde 10 thuiswedstrijden, waaronder tegen Boca Juniors en River Plate (beide 1-0 winst). In de negen uitwedstrijden trof men herfstkampioen 758de drie ploegen die uiteindelijk het laagst geklasseerd waren (het grote Racing (winst) Colon (winst) en Quilmes (verlies). Maar zou het niet fantastisch mooi zijn als 15 december 2013 voor altijd in de Arnhemse harten gebeiteld zou staan?

– de herfstkampioenen komen van http://www.mhcbe.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s