LUUK DE JONG: NOOIT MEER PINCH-HITTER

cardoso

wisselWisselen als de klok al 90 minuten aangegeven heeft. Ik heb dat nooit helemaal begrepen. Diep in blessuretijd nog een extra verdediger brengen om een overwinning over de streep te trekken. Terwijl een tegenstander met niets anders bezig is dan ballen hoog het zestienmetergebied in pompen, breng je een extra speler die eerst door z’n teamgenoten op de juiste plek moet worden gezet. Ook andersom begrijp ik het maar moeilijk. Van een spits verlangen dat ie koud twee minuten in het veld een wedstrijd even komt beslissen; het lijkt me een onredelijke eis. Hebben trainers überhaupt wel eens nagedacht welke mentale boodschap ze een speler meegeven die nog twee minuten speeltijd krijgt?

In 2005 was het AZ dat voor het laatst serieus aan de poort van een Europese finale rammelde. Na een 2-1 in Lissabon maakten de Alkmaarders via Kenneth Perez en Stein Huysegems de achterstand ongedaan. In de verlenging leek Kew Jaliens de wedstrijd te beslissen en AZ toegang te verschaffen tot de finale van de UEFA Cup. Ook Co Adriaanse, prediker van aanvallend voetbal, kon in de laatste minuten van de blessuretijd de roep om defensieve zekerheid niet weerstaan. Christy Janga was in de 120e minuut het ‘extra slot op de deur’. Sporting Lissabon kwam in de slotminuut alsnog op 3-2 en zorgde ervoor dat het inmiddels meer dan tien jaar geleden is dat een Nederlandse club in een Europese finale stond. Christy Janga vertrok het jaar daarop naar FC Emmen en veranderde pardoes zijn naam in Christy Bonevacia. Alsof hij definitief af wilde rekenen met de smet op zijn carrière waar hij zelf eigenlijk niets aan kon doen.

Ik moest even denken aan AZ en Christy Janga toen ik dit weekend vernam van de invalbeurt van Luuk de Jong. Geen slot op de deur, maar een stormram die in de slotminuut Borussia Mönchengladbach alsnog naar de zo gewenste overwinning moest schieten. Nog geen halve minuut mocht De Jong opdraven, geen bal geraakt. Het is de vraag of Lucien Favre zich in het heetst van de strijd ooit heeft afgevraagd wat een dergelijk wisselbeleid doet met een speler. Kijken in de ziel heeft sowieso een weinig prominente plek in de voetballerij. Christy Janga werd het slachtoffer van een trainer verblind door de winst. Zo snel zal het bij Luuk de Jong allemaal niet gaan nu de Nederlandse top alweer aan hem lijkt te trekken, maar toch. Wisselen in blessuretijd.. Misschien moeten we dat in 2014 maar niet meer doen.

3 Reacties op “LUUK DE JONG: NOOIT MEER PINCH-HITTER

 1. Wisselen in de laatste minuut moest verboden worden.
  Trainers hebben veel vrijheid maar dit recht moeten ze hen afnemen.
  Spelers die dan mogen invallen worden toch niet serieus genomen en staan volkomen voor lul.
  Wat kan een speler in een minuut nog doen?
  Laat hem dan maar op de reservebank zitten.
  Zelfs in 5 minuten kun je een wedstrijd niet kantelen.
  Als je wisselt dan moet een speler een reële kans krijgen om zijn stempel op de wedstrijd te drukken.
  Een 1 minUten wissel zorgt alleen maar voor frustratie bij de betreffende speler.
  Geen wonder dat die reservespelers zoveel kaarten pakken en meteen een rode he !
  Je laat een trainer toch ook niet maar 1 minuut coachen hoewel dat bij sommige trainers wel beter was maar die vliegen er toch met de regelmaat van de klok terecht uit.
  PSV heeft 1 voordeel…Cocu wisselt NOOIT voor een minuut.
  Minimaal een kwartier is zijn stelregel.
  Daar heeft hij een cursus over gehad…..zodoende.
  Pieter Huistra van de Graafschap en Ruud Brood van Roda JC deden het wel.
  Gevolg…ontslag en terecht.
  Als ik vroeger voor een minuut mocht invallen kon de trainer de boom in…ik ging douchen.
  Natuurlijk was hij boos maar ik ook.
  Ik deed voor 1 minuut mijn trainingspak niet uit.
  Dat zorgde er voor dat ik nooit meer mee hoefde als wissen (bij een hoger team).
  Laten we wel wezen…EEN SPELER HEEFT OOK RECHTEN.

  Fijne kerstdagen en een goed sportief 2014 voor alle Voetblahlezers en Voetblahschrijvers

 2. Voor alle lezers en schrijvers van Voetblah fijne kerstdagen en een prachtig, sportief 2014 ,en veel succes tijdens het WK voetbal in Brazilië
  Dat PSV maar snel uit de dip komt en Eindhoven kampioen wordt in de Jupiler League..

  • Namens alle lezers en schrijvers bedankt Toon, niet in het minst voor jouw telkens weer zeer originele, uitvoerige en behartigenswaardige reacties.

   Ook jij – en met jou al onze lezers en reflectanten – fijne kerstdagen en een vreedzaam, gezond en sportief 2014 toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s