HET WORDT NIET BETER ‘MET WAT ERBIJ’

publieksspelerDe transfermarkt is open en dus roeren clubs met rijke eigenaren zich weer. Clubs zoals Paris Saint Germain en sinds kort ook Cardiff City FC dat onder leiding van de geschifte Vincent Tan verder groeit in haar rol als parodie op een voetbalclub. Maar ook in Nederland waar een groot gedeelte van de clubs geen geld heeft, hebben trainers het erover dat ze ‘met wat erbij’ de beoogde doelstellingen kunnen halen. Inderdaad ‘met wat erbij’. Het klinkt alsof je een Indische rijsttafel bestelt en nog een keuze moet maken naast de Babi Pangang en Redang omdat het goedkope menu nu eenmaal uit drie gerechten bestaat.

Nr39-actie-615x338Als Nederlandse club is het zeer lastig om in de winterstop toppers aan te trekken omdat die simpelweg te duur zijn. Dus kom je in het lagere echelon terecht van spelers die goedkoper zijn. Maar er is natuurlijk een reden waarom die zo goedkoop zijn: ze kunnen er geen zak van of ze zijn te oud. Vaak hebben winterstopaankopen een half jaar stilgestaan en is hun club blij dat ze van hen af zijn. Dit zijn dan jongens die Nederlandse clubs scharen onder ‘wat erbij’, maar eigenlijk heb je er geen reet aan. Vooral niet aan die oudjes.

Want die denken nog dat leeftijd in het huidige voetbal een statussymbool is. Maar dat is ouderwets denken. Om de waardering van de jeugd te krijgen zijn andere zaken nodig dan vals kunnen klaverjassen of het aantal wedstrijden in het eerste. Het gaat om prijzen, tastbare zaken. Maar bovenal om dat wat je op het veld laat zien. En dat is voor veel winterstopaankopen lastig, want ze hebben geen wedstrijdritme. ‘Iets erbij’ is dus leuk voor de breedte en om de achterban gerust te stellen, terwijl het alleen maar het groepsproces ondermijnt. Het voegt nog minder toe dan ‘sambal bij nummer 39 met rijst’.

8 Reacties op “HET WORDT NIET BETER ‘MET WAT ERBIJ’

 1. haha mooi geschreven. Nederland heeft inderdaad weinig te vinden omdat alles al doodgescout wordt. Een nieuw toptalent is dan ook moeilijk te vinden of de topclubs zijn ze al voor. Geef de jeugd dan maar die kans en verlies je maar een wedstrijdje meer zoals Ajax, PSV en Feyenoord die weg hebben ingeslagen.

 2. Dit soort stukjes maakt me boos want het draait alleen om geld en puissant rijke zakenlui die menen dat ze zich met voetbal moeten bemoeien.
  In Engeland is al normaal dat allerlei exoten de opstelling bepalen.
  Bij Vitesse is het meer dan een randverschijnsel en dan nog eens 8 jongens van Chelsea op huurbasis.
  Tien jaar terug hadden we dit niet kunnen bedenken.
  Maar dat is hetzelfde als de eerste donkere speler in de Nederlandse competitie.
  In ieder geval gebeurt er in Nederland weinig op de spelersmarkt.
  Geen geld…..dus zelf opleiden en daar sta ik helemaal achter.
  Teams met een traditioneel goede jeugd zullen uiteindelijk overleven.
  Poen is conjunctureel maar niet structureel.
  Zo gauw die duitendief de poen intrekt, ligt alles op zijn gat.
  Ajax en Feijenoord zijn prima voorbeelden van ploegen met een goede jeugdopleiding.
  Maar kunnen A en F de spelers vasthouden of worden ze gewoon doorverkocht?
  Dan leid je op voor andere/rijke verenigingen.
  Dat moest verboden worden.
  En de voorzitters die voetbal als een speeltje zien, moeten maar een ijshockeyclub of een rugbyclub sponsoren.
  Ja dit soort stukjes maakt me boos..

 3. Ik voel wel wat voor een lotingsysteem (een draft net als in de nba), clubs krijgen wel het exclusieve recht om spelers uit de eigen jeugd te contracteren maar doen ze dat niet dan komen alle spelers ouder dan 18 in een grote pot te zitten. Elke club pikt er hier om beurten eentje uit. Als een contract afloopt of verbroken wordt dan belandt de speler weer op de grote lijst. Spelers onder de 21 mogen alleen op een nationale lijst voor komen, als ze ouder zijn mogen ze op een internationale. Wat over blijft na de loting zijn vrije spelers die het hele seizoen door gekocht mogen worden. Verder stel je een maximum aan het aantal contractspelers en weg is het grote graaien en draaien van makelaars, spelers en clubeigenaars. Ook dat koddige doorverhuren en ‘stallen’ van spelers moet maar een keer afgelopen zijn. Mensen kopen seizoenskaarten om bepaalde spelers te kunnen zien, en gaan niet naar de stadions om als onderdanen van rijke sheiks te figureren. Misschien zitten er hier en daar nog wat haken en ogen aan, maar het speelveld wordt veel gelijker en hoe prachtig zou het zijn als een Ribery zomaar bij RKC terecht zou komen?

 4. Pingback: BUIGEN VOOR BRYAN RUIZ |

 5. Pingback: IN HAARLEM HOORT EEN ÉCHTE VOETBALCLUB |

 6. Pingback: In Haarlem hoort een échte voetbalclub | VOETBLAH

 7. Pingback: Buigen voor Bryan Ruiz | VOETBLAH

 8. Pingback: In Haarlem hoort een échte voetbalclub | Teun Meurs' schrijfsels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s