GEMENE VOETBALLERS

renevanrijswijkGrappig dat een voetballer als Christian Poulsen in deze tijd als een van de gemeenste voetballers van de Eredivisie wordt gezien. Grappig in die zin dat hij in de tijd dat ik opgroeide en voetbal keek, in de jaren tachtig en negentig, niet eens op zou vallen. In die tijd had namelijk elke Eredivisieclub minimaal één ‘moordenaar’ in zijn team. Ik noem er zomaar even een paar uit de losse pols. Bij Ajax speelde Jan Wouters, die was onmisbaar tussen de jonge prima donna’s. Bij Feyenoord speelden killers als John de Wolf en Henk Fräser, PSV had Adri van Tiggelen en ook bij de wat kleinere clubs speelden een paar guerrilla’s op noppen: Gène Hanssen bij Roda, Ton Pattinama bij Utrecht, Cor Lems en Marco Gentile bij Den Haag, Theo Bos bij Vitesse en bij De Graafschap stonden er elke week elf  spelers met messen in hun kicksen.

jan woutersVoetballers met kromme poten, affreuze snorren en kapsels als kapot getrapte vogelnesten, die er op hun vijfentwintigste al uitzagen als kerels van vijfenveertig. Er bestond in die tijd nog geen Hanni Hanna. Voetballers van dat slag gingen, als ze al eens naar een kapper gingen, naar een goedkope ‘Knip maar raak voor een knaak’, gewoon in de winkelstraat in hun woonplaats. Maar het waren dus ook voetballers die niet te beroerd waren om hun tegenstander lachend over de reclameborden te schoppen als de wedstrijd dat even nodig had. Of die ook binnen hun eigen team wel eens wat uitdeelden als de boel even op scherp gezet moest worden. Zo vroeg Marco van Basten zich tijdens Jan Wouters’ eerste training bij Ajax schamperend af wie ‘die mongool met die kromme poten was’. Niet veel later lag Van Basten kermend van de pijn langs het veld. ‘Ik ben die mongool met die kromme poten,’ voegde Wouters wellicht ten overvloede nog maar eventjes toe nadat hij de Europees topscorer van dat moment op een verschrikkelijke rotschop had getrakteerd. Van Basten trok bij, Wouters werd zijn adjudant en gebroederlijk veroverden ze de Europacup 2 en het Europese kampioenschap met Oranje.

Afgelopen week keek ik, bij gebrek aan Eredivisievoetbal, naar een overzicht van de eerste seizoenshelft. Ik zag allemaal schatten van jongens met minutieus gestyled haar, voetballend op blauwe, gele, groene en roze kicksjes. Geen zwarte. En als ze een doelpunt hadden gemaakt, renden ze naar de camera en maakten ze van hun handen een hartje of ze kusten het clublogo… Wat bovengenoemde voetballers met zulke ventjes hadden gedaan, laat zich niet moeilijk raden. Ik weet zeker dat het iets met twee gestrekte benen, een hoop geschreeuw en een wereld vol pijn en revalidatie is.  Daar is Christian Poulsen veel te aardig voor.

Advertenties

6 Reacties op “GEMENE VOETBALLERS

 1. Interessante kwestie. Zou het nog wel kunnen in deze tijd, met al die camera’s, herhalingen en praatprogramma’s? Zie het aantal kaarten van de ‘gemene’ Van Bommel vorig jaar. Dat waren vaak nog niet eens echt overtredingen zoals de namen die jij noemt ze vroeger maakten. De kans is dus groot dat iemand als Hanssen om de paar weken weer geschorst zou zijn, als je kijkt naar de huidige maatstaven van de arbitrage. Of zou dat wel meevallen en zijn die spelers slim genoeg om ‘gemaskeerd’ gemeen te zijn?

  • Spelers als Lems, Gentile, Roy Keane, laat staan Neeskens, Suurbier of Camacho zouden absoluut niet meer kunnen – of hun speelstijl drastisch moeten aanpassen – in het huidige voetbal. Er werd in hun tijd veel meer geaccepteerd en getolereerd, er werden veel meer keiharde overtredingen gemaakt en toegelaten. Daardoor was men er ook op ingesteld, kon je erop anticiperen. De aard van de overtredingen was harder, maar meestentijds veel opener, ‘eerlijker’ zelfs: geen bewuste ellebogen of stiekeme, gestrekte voeten over de bal heen op enkels en scheenbeen.

   Ik durf gerust de stelling te verkondigen dat het voetbal vroeger veel harder, maar mannelijker en sportiever was in de zin van geven en nemen vanwege het feit dat er meer werd toegelaten. En dat het huidige voetbal, inclusief de strengere, maar vaak verkeerde toepassing van de regels, dan wel minder hard, toch vaak gemener, stiekemer en dus minder mannelijk en sportief is.

   Vergis je overigens niet in Christian Poulsen, die op zijn ‘hoogtijdagen’ bij Schalke, Sevilla en Juventus wel degelijk een blonde guerrilla op noppen was en in gemeenheid weinig onderdeed voor de Gène Hanssens van deze (voetbal)wereld.

 2. Je brengt het alsof het achteruitgang is. We kijken toch liever naar Cruijff dan naar Wouters? Liever Messi dan Mascherano? Liever Ronaldo dan Pepe? Houthakkers moeten maar een andere sport gaan doen.

  • In zekere zin vind ik dat ook. Tuurlijk zie ik graag de raspaardjes, maar die konden excelleren dankzij zo’n hufter. Met elf raspaardjes red je het niet. Vergis je overigens niet in de techniek van bijv. een Jan Wouters, die kon heel behoorlijk voetballen. En ik vond de spelers destijds wat mannelijker, dat wil ik ook vooral zeggen. Tegenwoordig zitten al die jongens helemaal onder de tattoos anders zie je niet eens dat het kerels zijn 😉

 3. De echte krijgers hebben we niet meer.
  Gentile, een Italiaanse straatvechter, is nog steeds mijn voorbeeld,
  Die schopte naar alles dat bewoog.
  Gentile bezorgde Juventus veel titels.
  Niet de spitsen zijn belangrijk, de slopers doen het voorwerk.
  maar de schoffelaars staan niet in de schijnwerpers.
  vaak willen ze dat ook niet.
  Poulsen was in de tijd van Israel/Laseroms/Romeijn een watje.
  Theo Laseroms heette niet voor niets DE TANK.
  Maar de gemeenste speler in Nederland was toch wel Huub Stevens die Pier Tol van AZ echt onder zijn zak schopte onder het oog van de scheidsrechter.

  In Engeland had je Nobby Stiles/bijna zonder gebit en nog erger Vinnie Jones die naderhand een slechterik speelde in diverse films.
  In het huidige voetbal hebben we geen spelers van dit kaliber.
  Toch wel jammer.
  Een goede schopper erbij en een een stevige tackle is nooit weg.
  Dit heeft alles te maken met het feit dat ik zelf ook op de grens van het toelaatbare speelde.
  Maar daar was niet iedereen blij mee…..voorstanders en tegenstanders.

 4. En zo gaat het er dus tegenwoordig aan toe. Alleen in Argentinië/door Argentijnen?

  http://www.11freunde.de/video/flimmerkiste/argentinische-blutgraetschen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s