JAHANBAKHSH HAALT NOOIT DE TOP, ALIREZA WEL

kalusha

Alladin

Bij zijn presentatie bij NEC deed hij me direct aan Aladdin denken: Alireza Jahanbakhsh. De gelijkenissen zijn treffend. Alleen cirkelt rondom de Iraniër niet het schalkse aapje Abu, maar een begeleider genaamd Amir Hashemi. En het vliegend tapijt is vervangen door een fiets, waarmee de NEC-aanwinst dagelijks Beuningen onveilig maakt. Maar net als Aladdin is de vleugelflitser een overlever, een knokker. En: de man kan voetballen! Ik denk zelfs dat de Nijmegenaren, na transferflaters als Geert Arend Roorda en Corpsballetje Bovenberg, weer een potentiële topper in huis hebben gehaald. Het is alleen… die naam: Alireza Jahanbakhsh.

Ze hebben er bij NEC een handje van om tongbrekers binnen te halen. Het begon allemaal met Pavel Michalevitsj. Later volgden Jeffrey Leiwakabessy – wiens naam we inmiddels makkelijker over de tong krijgen dan complimenten over zijn spel – en de nachtmerrie van iedere commentator, Saidi Ntibazonkiza. Prima spelertjes, maar je zag al snel dat ze de Goffert nooit zouden ontgroeien. Jahanbakhsh droomt van Duitsland of Spanje, maar dan zal hij echt iets moeten doen aan zijn naam. Je zult nooit ofte nimmer de absolute top halen met een achternaam die klinkt alsof je een pedaalemmer omver stoot. Een ingewikkelde naam is een bottleneck voor iedere glansrijke carrière. “Het is dan ook de enige reden dat Jan Vennegoor of Hesselink nooit de wereldtop heeft gehaald.” Aldus Jan Vennegoor of Hesselink.

jahanbakhshCésar Azpilicueta, het Spaanse talent van Chelsea, loopt tegen hetzelfde euvel aan en tracht het op te lossen door een cursusje naamspellen. Vernuftige oplossing, maar met slechts 200.000 views heeft meneer ‘Ath Pilly Kweta’ het grote publiek nog niet bereikt. Alireza Jahanbakhsh heeft daarentegen een goede eerste stap gezet: stond er tijdens zijn presentatie nog ‘Jahanbakhsh’ achterop zijn shirt, tijdens wedstrijden prijkt daar nu zijn voornaam. Carrièretechnisch gezien een meer dan verstandige keuze. “Zeventigste minuut, wissel bij Real Madrid: Alireza voor Cristiano Ronaldo.” Dat is best te doen, toch?

– We vonden Aladdin op Fanpop.com.
– Zijn evenbeeld Alireza Jahanbakhsh komt van Voetbalprimeur.nl.

Advertenties

Een Reactie op “JAHANBAKHSH HAALT NOOIT DE TOP, ALIREZA WEL

 1. Een moeilijke naam werkt niet in je voordeel.
  Als je uit een achtergelaten land komt…..dat werkt niet in je voordeel.
  Het publiek moet je toe kunnen schreeuwen en je naam moet gemakkelijk achter op je shirt passen en geen 3 regels in beslag nemen.
  Laat desnoods de voornaam plaatsen.
  Zuidelijke types hebben daar een handje van.
  Messi/Figo/Dani …dat leest en roept gemakkelijk.

  Die speler van NEC komt uit een of andere vreemde deelrepubliek of uit een land zonder voetbaltraditie.
  Wij verwachten niet dat daar ook voetballers wonen.
  Dat is hetzelfde als dat je een schaatser uit Rwanda of Burundi opschept.
  Anderzijds is zo’n verrassingseffect wel goed voor de mondiale sport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s