EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl. 4: Niet Welkom

heinen
In het feuilleton EEN JAAR IN DE ONDERBOND maakten we de afgelopen maand kennis met de Russische oliemiljardair Vlado Krasjnowitsj. Clubeigenaar van het ambitieuze Groen-Wit-Rood, uit Knark a/d Gunster, thans spelend  in de Zevende Klasse B (zondag).

Wat voorafging vindt u hier (deel 1), hier (deel 2) en hier (deel 3).
Hieronder leest u deel 4. 

———

NIET WELKOM

Voorzitter Vlado Krasjnowitsj van Groen-Wit-Rood zal morgen niet op de tribune zitten tijdens de oefenwedstrijd van de club uit Knark a/d Guster tegen het Cypriotische Antinorios.

Groen-Wit-Rood heeft sinds enkele dagen z’n trainingskamp op een kampeerterrein aan de Cypriotische zuidkust opgeslagen, maar nu blijkt dat de Russische eigenaar helemaal niet welkom is op het Mediterrane eiland. Reden voor de weigering van Krasjnowitsj door de Cypriotische autoriteiten zou een reeks openstaande parkeerboetes zijn, die dateren uit de periode 1983-1985. Krasjnowitsj woonde gedurende drie zomers op Cyprus, waar hij duikcursussen gaf namens een Duitse reisorganisatie en later vergeefs trachtte een eigen bedrijfje in strandspeelgoed van de grond te tillen.

Volgens Jouke de Hork, technisch manager van Groen-Wit-Rood, was de clubleiding ‘niet echt’ op de hoogte van Krasjnowtisj’ geschiedenis op Cyprus.

‘We hadden eerst een midweekje Turkije geboekt, maar dan kon hij niet mee wegens een faillissement van een erotische wildwestbar die hij daar eind jaren tachtig korte tijd dreef,’ aldus De Hork.

‘Toen dachten we: dan gaan we lekker naar de Ardennen. Bleek dat Vlado daar geen graag geziene is omdat hij begin jaren negentig een paar weken iets te fanatiek meestreed in de taalstrijd. Daar zijn toen een paar prominente leden van de toenmalige Waalse veestapel bij omgekomen. Korte tijd later moest Vlado noodgedwongen stoppen, toen in de Waalse krant La Derniere Heure werd gesuggereerd dat hij noch Vlaams, noch Frans zou spreken.’

Thuisblijven was volgens De Hork ook geen optie: ‘Hoe-ie het wist, wist-ie het, maar Vlado vertelde me dat de Belastingdienst een inval bij hem aan het voorbereiden was. Zit je toch al gauw weer twee weken bonnetjes en kwitanties voor slordig gedeclareerde kopjes oploskoffie bij elkaar te zoeken – vandaar dat hij zelf voorstelde om dan maar naar Cyprus te gaan…’

De weigering van ‘eerzaam burger’ Krasjnowitsj heeft nationaal en internationaal voor hevige beroering gezorgd, ook buiten de voetbalwereld. De New York Times sprak gisteren in haar hoofdredactioneel commentaar van ‘a bloody disgrace’, de Washington Post noemde het incident ‘shameful’ en Voetbal International stelde vast dat Groen-Wit-Rood ‘onvoldoende loyaal was geweest naar z’n eigenaar, door toch naar Cyprus af te reizen’. Frits Barend vroeg zich live op televisie af of Krasjnowitsj misschien van joodse komaf zou kunnen zijn – wat later niet het geval bleek.

Inmiddels heeft ook shirtsponsor Benno Hardeman van Hardeman Pingpongballen Unlimited op de ontstane situatie gereageerd. Middels een open brief aan de Grusterbode en KNARCK (‘het weekblad voor de echte Knarker’) liet men weten dat Hardeman Pingpongballen Unlimited zich distantieert van de ‘laffe wijze waarop de vereniging haar mecenas heeft behandeld’.

‘Wat Hardeman Pingpongballen Unlimited betreft, dient deze onverkwikkelijke zaak tot op de bodem te worden uitgezocht. Maar dat zal wel niet gebeuren.’

Fedde Jurk, gemeenteraadslid voor de Groenten in Knark a/d Gruster, is minder pessimistisch: ‘Tuurlijk, het is laf. Het is walgelijk. Maar het gaat vooral om een stukje raciaal bewustwordingsproces. Wat dat met deze zaak te maken heeft? Moet ik echt alles voorkauwen?!’

Krasjnowitsj zelf was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Zijn persoonlijke assistente liet weten dat haar baas de Cypriotische weigering – en de mediahype die daarop volgde – heeft ervaren als ‘een klap in het gezicht’ en dat hij zichzelf de komende twee maanden geeft om te herstellen. Waar dit gebeurt, kan Krasjnowitsj’ assistente helaas niet mededelen. ‘Hij heeft absolute rust nodig, Vlado heeft recht op een weekje ontspanning in de anonimiteit. Dan is zo’n hotelletje op Schiermonnikoog natuurlijk ideaal.’

Na de vraag of de Groen-Wit-Rood-eigenaar Schiermonnikoog wel op mocht, gooit Krasjnowitsj’ assistente woedend de hoorn op te haak.

Advertenties

Een Reactie op “EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl. 4: Niet Welkom

  1. Pingback: EEN JAAR IN DE ONDERBOND | Afl. 5 – Transfertumult |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s