HET BELANG VAN DE JUISTE JOKER (1): Bernie Slaven

arthur
Tot en met het WK in Brazilië neemt Voetblah wekelijks een deelnemer onder de loep in de rubriek ‘Het Onbekende WK-verhaal’. Vandaag is het de beurt aan Engeland, in twee delen. Hieronder deel 1 over cult-held Bernie Slaven.

De Engelse bondscoach Roy Hodgson zal in de komende maanden geen steen op de andere laten om de beste spelers voor zijn WK-selectie te vinden, zo liet de 66-jarige oefenmeester weten aan The Guardian. Hij doet er goed aan om zijn licht ook te laten schijnen in de Engelse Lower Leagues. Uiteindelijk kan de juiste joker namelijk het verschil maken. Het WK in 1990 levert het bewijs.

Bernie Slaven – Joker tegen wil en dank

DownloadedFile-1In mijn kast hangt een origineel shirt dat echt gedragen is bij het WK in 1990. Het is wit met groene boordjes en oranje accentjes. Achterop staat het nummer 15, behorende bij de Ierse aanvaller Bernie Slaven.

Bernie droeg het shirt tijdens de wedstrijd Nederland – Ierland (1-1) in Palermo. Na de wedstrijd belandde het shirt in handen van radiocommentator Jack van Gelder, die graag een relikwie van de sympathieke Ieren wilde hebben. Niet zo lang geleden besloot de tv-coryfee zijn zolder op te ruimen. Via via kreeg ik het shirt voor mijn verjaardag, netjes opgevouwen en ingepakt in sinterklaaspapier.

Het shirt rook fris. Waarschijnlijk net zo fris als in 1990 toen Van Gelder met gloeiende wangen zijn aandenken in een speciaal meegebracht plastic tasje frommelde. Bernie Slaven zat namelijk op de tribune die avond, zijn waarde zou later die avond pas duidelijk worden. Want Bernie Slaven was de joker van de Ieren, tegen wil en dank.

De verhouding tussen Nederland en Ierland was die avond opperbest. Beide ploegen hadden zich gekwalificeerd voor de tweede ronde.  Nadat de boomlange spits Niall Quinn in de 71e minuut de stand gelijk had getrokken, sloten de spelers een herenakkoord. Twintig minuten rondtikken later wisten beide ploegen dat ze met drie puntendelingen met de hakken over de sloot door waren. Loting moest bepalen wie er tweede en wie derde werd in de poule. Kop of munt. Zeg het maar.

Natuurlijk won Ierland, dat met Slaven een echte joker in de gelederen had, de toss en mocht een paar dagen later aantreden tegen Roemenië. De geplaagde Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker moest zich opmaken voor een treffen tegen West-Duitsland, dat in tegenstelling tot Oranje wel indruk had gemaakt in de poulefase.

Tot vlak voor het WK in Italië was  de 30-jarige ‘Wolfman’ een beperkte, maar veelscorende spits bij Middlesbrough op het tweede niveau in Engeland. Daarvoor werkte hij bij de plantsoendienst in zijn thuisstad Glasgow, terwijl hij zijn wedstrijdjes afwerkte voor ploegen als  Airdrieonians en Queen of the South. Slaven was altijd trots geweest op zijn Schotse afkomst, totdat de vermaarde Jack Charlton, die al een behoorlijke reputatie had opgebouwd met zijn genaturaliseerde “kroegvoetballers”, zijn stamboom onder het licht hield en ontdekte dat er wat Iers bloed door Bernie’s aderen vloeide. Toen Big Jack hem de worst van het wereldkampioenschap in Italië voorhield, hapte Bernie gretig toe. De Schotse Wolfman werd Ier en ging mee naar Sicilië en Sardinië.

Nederland vond in 1990 uiteindelijk in Milaan zijn Waterloo, terwijl de Ieren via strafschoppen doorstootten naar de kwartfinales. Daar wachtte gastland Italië.

Na de zege op Hagi en de zijnen was de stemming in het Ierse trainingskamp uiteraard opperbest, maar Bernie Slaven was diep ongelukkig. Het gebrek aan speelminuten zat hem dwars, maar meer nog miste hij zijn honden. In zijn autobiografie bekende Slaven jaren later dat hij stiekem hoopte dat Ierland de penaltyserie tegen de Roemenen zou verliezen zodat hij terug kon naar Middlesbrough. De liefde voor zijn honden zat diep, zo blijkt uit de memoires van kamergenoot en collega spits Tony Cascarino: “Bernie belde iedere dag naar huis. Dan blafte en jankte hij een kwartier lang in de hoorn van de telefoon als Lassie: “Woef, woef, auhoe, auhoe, woef.”

DownloadedFile

Slaven te midden van zijn WK-shirts

Voorafgaand aan de kwartfinale tegen het gastland in Rome gingen de Ieren op audiëntie bij paus Johannes Paulus. Het zou voor Bernie Slaven het hoogtepunt worden van het WK. Zijn gebeden werden ’s anderdaags verhoord toen de Italiaanse joker Salvatore Schillaci met een treffer in de 38e minuut de Ieren alsnog naar huis stuurde. De interlandcarrière van Bernie Slaven zat er op. Hij keerde terug naar Middlesbrough en speelde nog voor Port Vale en Darlington, voordat hij zijn reputatie als cultheld te gelde maakte als televisiepersoonlijkheid. In 2002 voerde Slaven nog tevergeefs campagne voor het burgemeesterschap van de Noord-Engelse industriestad, al liet Wolfman vooraf weten absoluut niets van politiek te weten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s